Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.12.2010. КИЇВ. Києво-Печерська Лавра двадцять років під захистом ЮНЕСКО

У залі засідань Українського товариства охорони пам’яток історії та культури на території Києво-Печерського історико-культурного заповідника розпочав роботу Всеукраїнський методичний семінар з актуальних проблем охорони культурної спадщини, присвячений 20-річчю включення першого українського об’єкта до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Захід відбувається під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, Державної служби з питань національної культурної спадщини, українського товариства охорони пам’яток історії та культури.
Після реєстрації учасників семінару, які прибули до Києва з усіх регіонів України, роботу наукового форуму відкрив виконуючий обов’язки директора Департаменту зв’язків із закордонним українством та культурно-гуманітарного співробітництва Володимир Яценківський.
Далі слово було надано Голові Державної служби з питань національної культурної спадщини Андрію Вінграновському.
Перед присутніми зі словом привітання та окресленням головних напрямів у справі збереження архітектурної спадщини також виступила заступник голови українського товариства охорони пам’яток історії та культури, член колегії Міністерства культури і туризму України Лариса Скорик.
Офіційну частину завершив Голова Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Петро Толочко, який побажав учасникам творчого натхнення та порозуміння.
Пленарне засідання розпочалося доповіддю заступника генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Валентини Колпакової на тему «Об’єкт культурної спадщини. Києво-Печерська Лавра. Вічність, сучасність, перспективи». За нею перед аудиторією виступила директор Національного державного інституту пам’яткоохоронних досліджень Олена Сердюк, яка зачитала доповідь на тему «Розроблення Концепції генерального розвитку Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника». Потому, згідно з Програмою проведення семінару, звучали не менш цікаві та практично-пізнавальні за змістом доклади і доповіді. Під час перерви на території Верхньої Лаври було зроблено пам’ятний знімок учасників семінару, після чого робота продовжилась.
На семінарі, який триватиме впродовж двох днів, очікується різнопланове обговорення важливих питань у сфері практичної пам’яткоохоронної діяльності – від проблем музеєфікації та погодження землевідведень до порядку проведення археологічної експертизи та ведення Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Символічно, що наукові дискусії ведуться в одному з приміщень комплексу Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври і це зобов’язує фахівців до державницького мислення та особистої відповідальності. Ймовірно, що творча атмосфера є відгуком напрацювань, які були розглянуті та прийняті на Міжнародному семінарі, нещодавно проведеному в Києві під егідою ЮНЕСКО.
Олександр Данілевський, www.lavra.ua
Фото автора