Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

03.12.2010. ХУСТ. У Березові знайдено хрест просто у дереві

30 жовтня у селі Березово, Хустського району у дереві було знайдено силует хреста. Місцевий житель Тегза Іван, вчитель фізкультури, парафіянин Свято- Миколаївського храму, готуючись до зими почав рубати привезені з лісу дрова. Розколовши одне з них, побачив силует хреста. Божим Промислом хрест не був перерубаний пилкою, хоча його зовсім не було видно зверху.
Настоятель Храму протоієрей Димитрій Шутко оглянувши зображення приніс його у Хустське єпархіальне управління для обстеження. Відбиток хреста знаходиться на обох половинках розколотого дерева і є досить глибоким.
Хрест правильної форми, можливо, вирубаний кимось ще на молодому дереві у лісі. У важкі для церкви часи люди могли вирізати на стовбурах хрест для таємної молитви. Це могли також зробити робітники, які проводили у лісі декілька днів.
Архієпископ Хустський і Виноградівський Марк благословив освятити зображення хреста та помістити у сільському храмі.
Зображення хреста у дереві було знайдено у декількох місцях єпархії. На даний час такі хрести зберігаються у селі Іза-Карпутлаш (Св. Миколаївський Монастир), селі Грушево (Св. Архангело-Михайлівський Монастир), селі Липча (Св. Різдва Богородиці Монастир), селі Угля (Храм Різдва Богородиці). У всіх відомих випадках, пилка не заділа зображення.
Явлення святого хреста у деревах Карпатських гір є, можливо, свідченням гарячої молитви християн, які перебуваючи або ховаючись у лісах, завжди підносили молитву Господу.