Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.10.2010. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. У єпрархії відбулася науково-практична конференція «Духовність. Право. Освіта»

7 жовтня за благословенням єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Никодима та голови Волинської обласної державної адміністрації Б.Клімчука, у Володимир-Волинському відбулася науково-практична конференція «Духовність. Право. Освіта».
Конференція присвячена 850-річчю Успенського кафедрального собору. На цей науковий захід запрошувалися священики, представники влади, науковці з провідних вищих навчальних і духовних закладів України, методисти районних та міських відділів освіти Волині, вчителі християнської етики та представники засобів масової інформації нашої області.
Учасників заходу привітали єпископ Никодим, Олександр Курелюк –заступник голови облдержадміністрації з питань гуманітарної сфери, міський голова Петро Саганюк, архімандрит Віктор (Бедь) – ректор Ужгородської Української богословської академії ім. св. Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина.
За благословенням Блаженнішого Митрополита Володимира, за заслуги перед Українською Православною Церквою отець ректор нагородив владику Никодима медаллю преподобного Мойсея Угрина.
Заступник начальника управління культури та туризму Волинської обласної державної адміністрації Василь Ворон, за значний внесок у збереження історико-культурної спадщини літописного Володимира і з нагоди 850-річчя Успенського кафедрального собору вручив подяку управління культури та туризму Волинської обласної державної адміністрації протоієрею Ярославу Антонюку, настоятелю Успенського кафедрального собору.
Основними напрямами конференції були:
I.Володимир — Волинський кафедральний собор – між минулим і майбутнім.
II.Духовно-етична проблематика в святоотцівської писемності. Аскетична традиція в духовній спадщині вітчизняних подвижників благочестя.
III.Проблеми взаємодії держави і релігійних інституцій: стратегія і тактика вибудовування відносин. Правопорядок і духовні чинники його забезпечення.
IV.Православна педагогіка. Духовно-моральне виховання особисті: цілі,завдання, підходи і шляхи.
Конференція мала на меті проаналізувати духовно-етичну проблематику святоотцівської писемності, зокрема звернути увагу на питання аскетичної традиції в духовній спадщині вітчизняних подвижників благочестя.
У своєму вступному слові владика Никодим зазначив, що «період становлення незалежності нашої держави однозначно став періодом розквіту православної Церкви. Однак, незважаючи на всі здобутки, кровоточивою раною на тілі Церкви залишається трагедія розколу». Далі владика Никодим сказав про те, що лише осмисливши різні аспекти церковно-державних відносин, ми зможемо накреслити спільні шляхи подолання роз’єднаності православ’я в Україні, напрацювати нові концепції виходу з духовно-моральної кризи, яка нависла у суспільстві.
Важливим напрямом конференції був і аналіз історичного та сучасного стану розвитку державно-правових та церковно-освітніх взаємин. Як погляд у майбутнє, пріоритетним завданням і держави, і церкви на сучасному етапі є виховання підростаючого покоління в гуманістичному дусі, в дусі християнських чеснот. Саме тому жваву дискусію серед учасників цього наукового заходу викликали питання, пов’язані із визначенням пріоритетних цілей, завдань, підходів та шляхів духовно-морального виховання особистості.
По закінченню пленарного засідання розпочалися робота секцій, на яких більш детально розглядались питання правових аспектів державно-церковних відносин, використання потенціалу православної педагогіки в освіті та вихованні дітей, змістового наповнення та методичного забезпечення шкільного курсу «Основи християнської етики», а також відродження, збереження та використання духовних центрів Волинської землі.
За результатами нашої конференції буде видано збірник матеріалів, які стануть у нагоді православним священикам, викладачам вищих навчальних закладів та вчителям християнської етики, а також широкому колу наших громадян.
Протоієрей Володимир Мацур