Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.09.2010. ЧЕРНІВЦІ. М.Папієв та архімандрит Лонгін спростували інформацію, розповсюджену в інтернеті

Голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв, начальник УМВС України в Чернівецькій області Микола Харабара та настоятель Банченського Свято-Вознесенського монастиря архімандрит Лонгін (Михайло Жар) зробили спільну заяву з приводу опублікованого деякими електронними засобами масової інформації анонімного відкритого листа від начебто жителів Герцаївського району до Президента стосовно міфічного переслідування настоятеля Банченського Свято-Вознесенського монастиря з боку керівників обласної виконавчої влади та обласної міліції.
Вони заявили, що цей лист є заздалегідь спланованою фальшивкою і провокацією.
“Намагання звинуватити голову обласної державної адміністрації та керівника обласної міліції у начебто “образі архімандрита Лонгіна і вилученні у монастиря документів на землю” не що інше, як чергова спроба посіяти розкол у лавах владної команди. Переконані, що навіть припущення у можливості подібних “фактів” є брутальною спробою посварити нас і облити брудом людей, які не словом, а ділом працюють над реалізацією програми Президента України Віктора Януковича “Україна для людей”, борються з корупцією. Замість об’єднання зусиль навколо стратегічного завдання – розвитку Буковини, підвищення добробуту громадян деякі горе-політики займаються напередодні виборів політичними іграми, які переходять усі межі норм етики і моралі,” – таким був лейтмотив зустрічі з журналістами з приводу спільної заяви.
Звертаючись до журналістів Михайло Папієв пов’язав появу фальшивки з тим, що минулого тижня відбулося засідання ЦВК, де було оголошено, що з 11 вересня стартує виборча кампанія. “Деякі наші опоненти перейшли всякі межі етики і моралі. Я розумію, що сьогодні до влади не можна виставити якихось претензій стосовно виділення коштів”, – заявив голова ОДА, маючи на увазі 19 млн. гривень, передбачених на відзначення 70-річчя Чернівецької області, 92 млн. гривень із стабілізаційного фонду, 50 млн. гривень на компенсації та 200 млн. гривень, які були виділені урядом минулого тижня на відновлювальні роботи в Чернівецькій області. Саме тому, переконаний Михайло Папієв, опоненти вдаються до брудних методів.

Фактично обласна влада сьогодні може звітувати жителям області про надходження і використання цих коштів, хід відновлювальних робіт на об’єктах соціальної інфраструктури, дорогах, мостах. Голова ОДА звернувся до журналістів із проханням не роздмухувати подібні скандали, спираючись на анонімні листи, викладене в яких абсолютно не відповідає дійсності: “У нас завжди були, є і будуть прекрасні стосунки з архімандритом Лонгіном, з начальником УМВС Миколою Дмитровичем Харабарою. І ніякі провокації не порушать нашу дружбу, взаємну підтримку і віру в Бога”.

Начальник УМВС України Микола Харабара додав, що управління міліції відкрите для представників ЗМІ навіть у тих питаннях, які для очолюваної ним служби не є приємними. Щодо розповсюдження чуток про допити вихованців монастиря і навіть монахинь, заявив, що впродовж останніх п’яти років з боку вихованців монастиря отця Лонгіна не було скоєно не те, що кримінального злочину, але й адміністративного. Вже не кажучи про допити, вигадані авторами листа.
Настоятель Банченського монастиря архімандрит Лонгін попросив у всіх прощення. “Мені дуже боляче, – сказав священик, – коли близькі люди страждають через мене. Це тяжко. А якби мені щось погане зробили, повірте, я можу сам знайти Президента України, прийти до нього і передати листа йому в руки. Не потребую, щоб мене хто-небудь захищав. Перший раз нас захищає Господь Бог… І у нас немає проблем”.
Архімандрит спростував інформацію про арешт монастирської землі, свого часу від щирого серця переданої пайовиками сусідніх господарств. Він попросив не грішити, бо є один суддя – Бог.
На завершення брифінгу Михайло Папієв повторив, що ніякі брудні технології не можуть виправдати подібних методів, коли порушуються елементарні норми етики і моралі. Коли закидаються “качки”: “Нікому не вдасться, я ще раз наголошую, посварити мене з отцем Лонгіном! Ми були разом, є і, дасть Бог, будемо. Суддя у нас один. А брехня нехай залишаться на совісті тих, хто замовив її, псевдополітиків, котрі відволікають суспільство від нагальних потреб, які сьогодні треба розв’язувати на Буковині… Вибори виборами, вони рано чи пізно завершаться”.
Заява
голови Чернівецької облдержадміністрації Папієва М.М., начальника УМВС України в Чернівецькій області Харабари М.Д., настоятеля
Банченського Свято-Вознесенського монастиря архімандрита Лонгіна
щодо анонімного листа жителів Герцаївського району
Оприлюднений минулого тижня деякими засобами масової інформації начебто від жителів Герцаївського району Чернівецької області “відкритий лист” до Президента України Віктора Януковича стосовно міфічного переслідування настоятеля Банченського Свято-Вознесенського монастиря з боку керівників обласної виконавчої влади та обласної міліції є заздалегідь спланованою фальшивкою і провокацією.
Намагання звинуватити голову обласної державної адміністрації та керівника обласної міліції у начебто “образі архімандрита Лонгіна і вилученні у монастиря документів на землю” не що інше, як чергова спроба посіяти розкол у лавах владної команди. Переконані, що навіть припущення у можливості подібних “фактів” є брутальною спробою посварити нас і облити брудом людей, які не словом, а ділом працюють над реалізацією програми Президента України Віктора Януковича “Україна для людей”, борються з корупцією.
Очевидно, що напередодні місцевих виборів подібні провокації будуть продовжуватися. Ми знаємо, хто прагне вбити величезного клина у владну команду. Вони попереджали нас про те, що будуть з’являтися такі речі. Але автори цієї провокації явно допустили фальстарт.
Звертаємо увагу засобів масової інформації на відповідальність за достовірність оприлюдненої інформації, адже тиражування псевдосенсацій та розкручування так званих “качок” навряд чи покращать репутацію цих видань.
Організаторам цієї провокації, напевно, слід зрозуміти, що застосування брудних технологій завжди б’є по тих, хто їх використовує, та побажати, щоб меркантильні інтереси напередодні виборів не виявилися дорожчими за долю Буковини та добробут її громадян.
Андрій Романцов,«Свобода слова» (Буковина)