Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.09.2010. ЛЬВІВ. Духовенство ті вірні єпархії привітали архієпископа Августина з 18-ю річницею архієрейської хіротонії та вшанували пам’ять Отця Гавриїла Костельника

Святкове богослужіння очолив архієпископ Августин. Йому співслужили секретар єпархії протоієрей Богдан Білас, настоятель свято-Георгіївської церкви протоієрей Роман Коломийчук, священик Сергій Рєзніков, протодиякон Олександр Іванченко. Після заамвонної молитви собор духовенства на чолі з владикою Августином відслужив заупокійну літію за убієнним протопресвітером Гавриїлом Костельником, який загинув від рук вбивці 20 вересня 1948 року.
День архієрейської хіротонії архієпископа Августина збігається з днем мученицької кончини протопресвітера Гавриїла і Владика завжди молитовно згадує у цей день видатного церковного діяча сучасності, та, по можливості, відвідує його могилу. Потім архієпископ Августин відбув до Свято-Успенської Почаївської Лаври.
«Важко переоцінити роль о. Гавриїла Костельника в організації Львівського Собору 1946 р. та справі возз’єднання греко-католиків з Православною Церквою. Отець Костельник присвятив безліч часу, сил та енергії організації самого возз’єднання — події колосальної історичної ваги. Замовники вбивства протопресвітера Гавриїла Костельника сподівались, що його смертю зможуть зупинити справу возз’єднання з Православною Церквою, та вони прорахувались — якщо перефразувати Тертулліана, то кров о. Гавриїла стала тим цементом, який скріпив моноліт справи, котра була метою його життя. «Христос постраждав за нас, залишивши нам приклад, щоб ми йшли по слідах Його» (1 Пет. 2, 21). Апостоли та численні мученики стражданнями, подвигами та смертю засвідчували непереможність Божої правди. І ти впав під Божим храмом за правду Божу, якій віддав усе своє життя, за правду, що «заблищала з висоти Сходу», за святу нашу єдність у Церкві Православній”. (Олександр Кукуїшко. Непереможність Божої правди (протопресвітер Гавриїл Костельник) http://archiv.orthodox.org.ua/page-1184.html).
Цього ж дня на Личаківському кладовищі відбулася панахида на могилі отця Гавриїла, яку звершили священники єпархії.
Прес-служба Львівської єпархії