Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.09.2010. КИЇВ. Місіонерський відділ при Священному Синоді УПЦ інформує

Згідно листа № 12 від 14 травня Голови Громадської ради з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України, народного депутата України Володимира Марущенка на ім’я Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, Місіонерський відділ при Священному Синоді Української Православної Церкви інформує Вас про наступне:
2006 року Міністерство освіти і науки України затвердило Концептуальні засади вивчення предметів духовно-морального спрямування у загальноосвітніх навчальних закладах, підготовлені робочою групою за участю представників церков. Відповідно до концептуальних засад, міжцерковною робочою групою підготовлено навчальні матеріали з «Основ християнської етики» для 5-6 класів. Відповідно до наказу Міністерства від 26.01.2010 р. № 46, розпочато роботу над програмою даного курсу для 7-12 класів. На сьогодні викладання «Основ християнської етики» та «Християнської етики в українській культурі» здійснюється у близько 30 відсотках шкіл України. Лише за останній рік кількість відповідних навчальних закладів зросла майже на 10 відсотків.
Разом з тим Міністерство освіти і науки України повідомляє, що викладання християнської етики ще не знайшло широкого поширення в багатьох областях України, насамперед в Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівських областях.
Викладання основ християнської етики здійснюється на факультативних засадах за наявності відповідного бажання та волевиявлення батьків. Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 20.02.2002 р. № 128 та листа заступника Міністра освіти і науки від 18.08.2005 р. № 1/9-436 для запровадження такого викладання у міській місцевості необхідно 8 бажаючих учнів, а у сільській місцевості – 4 учні.
З огляду на зазначене, Місіонерський відділ при Священному Синоді Української Православної Церкви просить Вас сприяти подальшому впровадженню викладання «Основ християнської етики» та «Християнської етики в українській культурі» у загальноосвітніх навчальних закладах, зокрема шляхом активного інформування батьків – вірних Української Православної Церкви щодо їхніх прав, через наявні церковні можливості.
У випадку небажання керівників навчальних закладів чи місцевих органів управління освітою щодо впровадження зазначеного навчального курсу прошу інформувати Місіонерський відділ при Священному Синоді Української Православної Церкви та Громадську раду з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки України.