Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.09.2010. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Звернення митрополита Антонія з нагоди початку навчального року

Улюблені у Господі
наставники, викладачі, педагоги, учні та студенти!
Дорогі браття і сестри!
Сьогодні для Вас розпочинається новий рік подорожей шляхами науки, культури і освіти!
У цей святковий і зворушливий день з радістю звертаюся до усіх Вас з Архіпастирським посланням і благословенням!
Навчання — справа непроста, воно вимагає терпіння і багатьох старань, а в першу чергу — уваги до себе і навколишнього світу. Саме увага до змісту та сенсу кожного прожитого дня й години складає одну з основ вчення усьому найкориснішому й найдобрішому, чого тільки може досягти людина.
Дві тисячі років тому святий апостол Павло, учитель народів, повчав свого учня Тимофія : «Вникай у себе і у вчення; займайся цим постійно: бо, так поступаючи, і себе спасеш і тих, що слухатимуть тебе»»(1 Тім 4: 18).
Набуваючи знання, ми, дійсно, спасаємо себе. Причому, знання спасають нас не лише від невігластва, яке обмежує людину в усьому. Знання необхідні і в побуті, і в облаштуванні особистого життя, і у досягненні професійного успіху.
Майже три тисячі років тому Премудрий Екклесіаст так повчав молодих людей: «Той, хто ухиляється від вчення впаде у біди, а хто дотримується настанов, буде у пошані»(Притч. 17: 16; 13: 19).
Проте є умова, при дотриманні якої знання стають плодоносними, а при порушенні можуть стати мертвим вантажем.
Ця умова полягає у дотриманні природного закону і законів християнської моралі. Іншими словами, це совість і віра, які складають моральний і духовний стержень кожної особи. Ось чому апостол Павло закликав Тимофія постійно вчитися і — головне — постійно вникати у себе, тобто, завжди випробовувати свою совість.
Звертаючись сьогодні до Вас – усіх, хто навчає і навчається, мені хотілося б особливо підкреслити, що досягнення глибин світової науки і усвідомлення різноманітної людської культури найтіснішим чином пов’язані з поняттями освіти і віри.
Людина як образ і подобіє Бога, свого Творця, удосконалюючись у світі науки, здатна відкрити вражаючі грані свого особистого, людського, творчого образу. У свою чергу досягнення науки благоговіють перед премудрістю, з якою створений Всесвіт і одночасно звеличують саму людину, яка прагне осягнути задуми Бога про світ.
Культура, у свою чергу, зодягає наукові знання у форми їх повсякденного буття. Отже, наука навчає, а культура просвіщає кожну людину, що приходить у світ.
Тож, пам’ятатимемо заклик Господа нашого Ісуса Христа, який розкриває нам мету і призначення учительства і навчання, пізнання світу і життя людини, суспільства і усього Всесвіту: «Нехай світить світло Ваше перед людьми, щоб вони бачили Ваші добрі справи і прославляли Отця Вашого, Який є на Небесах, нині і повсякчас і на віки вічні!.. »(Мф. 5: 16).
Знову поздоровляю Вас, дорогі мої, з початком нового навчального року і закликаю благословення Господнє на усі Ваші добрі справи і починання!
З повагою
Керуючий
Хмельницькою єпархією УПЦ
+АНТОНІЙ,
МИТРОПОЛИТ
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ І СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ