Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.08.2010. ГЛУХІВ. У Свято-Різдва Пресвятої Богородиці Глинській пустині відбулось прославлення у лику святих трьох угодників Божих

21 серпня, в Свято-Різдва Пресвятої Богородиці Глинській пустині (село Соснівка Глухівського району Сумської області) за Божественною Літургією, яку очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир, відбувся чин прославлення трьох угодників Божих, які в несли чернечий послух у цій обителі. Богослужіння звершувалось під відкритим небом на території монастиря.
Його Блаженству співслужили: митрополит Самтавісський і Горійський Андрій (Грузинська Православна Церква), архієпископи: Курський і Рильський Герман, Полоцький і Глубокський Феодосій, Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Конотопський і Глухівський Лука, єпископи: Уманський і Звенигородський Пантелеімон, Макіївський Варнава, Ніжинський і Прилуцький Іриней, Макарівський Іларій, Сумський і Охтирський Євлогій, Переяслав-Хмельницький Олександр, а також духовенство єпархії.
За літургією молилися представники влади регіону на чолі із губернатором Сумщини Юрієм Чмирем.
Священний Синод Української Православної Церкви рішенням від 25 березня 2009 року (журнал № 9) благословив для місцевого прославлення та вшанування: схимитрополита Серафима (Мажуги), схиархімандрита Андроніка (Лукаша), схиархімандрита Серафима (Романцова).
За богослужінням було відправлено останню панахиду за спочилими подвижниками, після чого були зачитані рішення Священного Синоду УПЦ та життєописання прославлених святих. Далі були заспівані тропар, кондак та величання новопрославленим святим, під час чого із вівтаря винесли для молитовного вшанування їхні іконописні зображення.
По закінченні відправи, Митрополит Володимир привітав присутніх із прославленням нових угодників Божих та побажав їхнього молитовного заступництва перед Всевишнім.
«Нехай за молитвою святих угодників Божих Господь допоможе кожному із нас бути достойним громадянином і гарним християнином. Нехай за молитвами нових святих Господь усіх нас благословить миром і помилує кожну родину і кожну людину», — сказав Архіпастир.
В свою чергу керуючий Конотопсько-Глухівською єпархією привітав Предстоятеля Української Православної Церкви із сьогоднішньою подією та побажав йому, щоб Господь за молитвою глинськіх старців дарував міцне здоров’я та довгі роки життя.
Привітав присутніх і архієпископ Полоцький і Глубокський Феодосій, який подарував монастирю образ преподобної княгині Єфросинії Полоцької з часткою її мощей.
Наостанок, до чисельного зібрання звернувся представник Грузинського Патріархату митрополит Самтавісський і Горійський Андрій, який в своєму слові сказав наступне:
«Ці святі є основою, що єднають Православіє, що єднають усіх людей. Вони є духовними отцями українців, росіян, грузинів, греків, вірменів, котрі до них приходили. І сьогодні їхній покров став ще ширшим і благодатнішим, вони покривають і моляться за всіх нас. Тому разом із Українською Церквою в цей день радіє Церква Грузинська та весь народ Божий».