Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.07.2010. ОСТРОГ. Свято-Воскресенський храм відсвяткував своє 100-річчя

15 липня у древньому волинському місті відбулося святкування 100-річного ювілею Свято-Воскресенської церкви. Святкова літургія присвячена столітньому ювілею храма була відслужена у літньому вівтарі, який розмістився поряд з церквою.
Очолив Божественну Літургію архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій. Йому співслужили: архієпископ Тернопільський і Кременецький Сергій, архієпископ Львівський і Галицький Августин, єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим, єпископ Шепетівський і Славутський Володимир, священники Острозького та інших благочинь. Дивовижними голосами звучали божественні піснеспіви архієрейського хору «Воскресіння» (керівник О.Тарасенко), дитячого та дорослого хорів Свято-Воскресенського храму міста . Після читання святкового Євангелія до віруючих з словами проповіді звернувся архієпископ Сергій.
Після Літургії був відслужений святковий молебень. З нагоди уростої паодії архієпископ Рівненський і Острозький Варфоломій вручив нагороди. Грамотами УПЦ та орденами з нагоди 1020-річчя Хрещення Русі та за плідну діяльність на благо святої православної Церкви були нагороджені: прихожанин храму Сахно Тарас Петрович, староста храму Данилевська Галина Федорівна, касир храму Андрощук Іван Захарович.
Серед присутніх були також представники влади: перший заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації А.Юхименко, начальник обласного управління МВС в Рівненській області І.Сало, міський голова Т.Пустовіт з заступниками, голова Острозької районної державної адміністрації В.Дума з заступниками, голова Острозької районної ради І.Гвізда, керівники підприємств та установ міста та району, керівники політичних та громадських організацій.
Зі словами привітань виступили перший заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Анатолій Юхименко, міський голова Тарас Пустовіт, начальник обласного управління МВС в Рівненській області Іван Сало та багато інших. Архієпископ Львівський і Галицький Августин передав найкращі побажання від Львівського губернатора.
Святкування продовжилось концертом духовних піснеспівів за участю академічного камерного хору Національного університету «Острозька академія», хору Свято-Воскресенського храму, дитячого хору Свято-Воскресенського храму та архієрейського хору Воскресіння м.Рівне.
Церква, що знаходиться на Новому місті була заснована у другій половині XVI ст. Неодноразово Воскресенська церква згадується у історичних подіях міста . Проте згодом дерев’яна будівля прийшла в упадок. У 1910 році на місці дерев’яної церкви було збудовано муровану у так званому єпархіальному стилі.
За свій столітній вік Воскресенський храм неодноразово ставав пристанищем для тих, хто бажав принести свою молитву Господові та захистком у роки війни. Жодного разу двері храму не були зачинені перед віруючими. Навіть у нелегкі часи радянських гонінь, молитва в храмі не припинялась. І лише у 2005 році в результаті конфлікту, який розгорівся навколо храму і продовжувався майже два роки, богослужіння проводились просто неба. Віруючі не покидали свою святиню ні в день ні в ночі надіючись на припинення конфлікту і відновлення справедливості. Святкове богослужіння відслужене 15 липня 2007 року в день вшанування Охтирської ікони Божої матері (яку особливо шанують прихожани храму) було першим богослужінням у знову відкритому, багатостраждальному храмі Острога. Минуло три роки. Настоятель храму протоієрей Віктор (Земляний) та прихожани храму щирою молитвою дякують Господові за мирне вирішення конфлікту і покладають всі сили щоб примножити красу та велич своєї святині.
До сторіччя готувалися дружно і завзято. Настоятель храму та прихожани однією великою родиною створювали затишок як в церкві так і навколо. Прилегла територія викладена бруківкою, кругом зручні лавочки, ліхтарики. А квіти, немов усіма кольорами веселки, розцвіли яскравими барвами. Сам же храм, з голубим небесним кольором стін, який плавно переходить у золото куполів, немов зливається із синню безхмарного неба.
Леся Ткачук