Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Конференции, фестивали, выставки

06.06.2010. ХЕРСОН. В епархии прошла международная научно-практическая конференция
По благословению архиепископа Херсонского и Таврического Иоанна в городе прошла международная научно-практическая конференция «Государственно-конфессиональное взаимодействие в социальной работе». Конференция была подготовлена Херсонским областным центром социальных служб для детей, семьи и молодежи облгосадминистрации, отделом социального служения и благотворительности Херсонской епархии УПЦ, Херсонским государственным университетом и институтом психологии, истории и социологии. В ней принимали участие ученые, священнослужители, студенты, преподаватели, а также государственные служащие. В числе священнослужителей, принявших участие во встрече, были заместитель председателя Синодального отдела по благотворительности и социальному служению УПЦ протодиакон Иоанн Диденко, священнослужители Херсонской и других епархий УПЦ. Во время конференции обсуждались актуальные проблемы по таким направлениям: внедрение передовых научных мыслей относительно направлений и форм взаимодействия между государством и конфессиями в социальной работе; повышение эффективности социальной работы путем обмена опытом, объединения усилий относительно привлечения дополнительных ресурсов в преодолении социальных проблем в обществе; укрепление государственно-конфессионального взаимодействия в социальной работе путем развития профессиональных контактов; привлечение внимания общества к актуальным проблемам и перспективам участия религиозных общин в осуществлении социальной работы.

08.06.2010. КІРОВОГРАД. Секретар єпархії взяв участь у відкритті фестивалю „Калиновий спів”
До обласної філармонії Кіровоградщини на фестиваль-конкурс вокально-хорового мистецтва «Калиновий спів» з’їхалися самодіяльні творчі колективи.
За благословенням архієпископа Кіровоградського і Новомиргородського Пантелеімона на відкритті пісенного свята побував секретар Кіровоградської єпархії, настоятель Спасо-Преображенського собору протоієрей Петро Сидора, який відкрив фестиваль і привітав всіх присутніх з цим прекрасним святом.
Нинішнього року мистецький захід проходив у дев’ятнадцятий раз. Учасники та гості свята уквітчали кущі калини, висаджені перед філармонією, кольоровими стрічками – на знак веселкового різнобарв’я талантів степового краю. Два дні тривало творче змагання у філармонійній залі. У фойє презентувалася виставка декоративно-ужиткового мистецтва, було представлено багато неповторних витворів самодіяльних майстрів: вишиванки, дерев’яні дива різьбярів, живописні картини, плетені мережива, м’які іграшки та вироби з паперу. Поруч із рукотворними чудесами красувались короваї, зроблені вмілими руками представниць кожного району.
Прес-служба Кіровоградської єпархії

10.06.2010. ЧЕРНІГІВ. У торгово-промисловій палаті відкрилась православна виставка
За благословенням архієпископа Чернігівського і Новгород-Сіверського Амвросія у регіональній торгово-промисловій палаті відкрилась православна виставка. За сприяння єпархії подібні експозиції відкриваються тут кожного року. Та цьогоріч захід набув особливої популярності, оскільки свою духовну продукцію тут демонструють більше п`ятдесяти учасників з різних храмів України, Росії та Білорусі.
Вже доброю звичкою стало привозити на виставку чудотворні ікони з монастирів та храмів. Священики, учасники виставки, кажуть, що таким чином люди можуть прикластися та звернутися з молитвою до святині, адже не всі віруючі мають можливість звершити паломницьку поїздку в далекі регіони. Окрім того, відвідувачам пропонуються ікони, духовна література, аудіо- та відеодиски.
Відкриваючи виставку, архієпископ Амвросій зазначив, що такі заходи сприяють тому, аби місто Чернігів відродилось як паломницьке та туристичне. „Відвідуючи виставку, люди дізнаються, що на Чернігівщині чимало православних святинь і що наше місто по-справжньому духовне”. Та найголовніше — захід має велике просвітницьке значення та сприяє духовному підйому.
Організатори сподіваються, що на кінець цього року така подія знов відбудеться. Адже православна виставка показує людям духовну сторону життя та залучає до більш праведного життя.

10.06.2010. ГЛУХОВ. Конференция объединила светских и церковных исследователей
Научно-практическая конференция «Вековые ценности Православия» – уже пятое по счету научное собрание, главным организатором которого является ставропигиальный монастырь Рождества Пресвятой Богородицы Глинская пустынь. Конференция проводится совместно с Национальным заповедником «Глухов» и Глуховским национальным педагогическим университетом им. А.Довженко. Организаторы встречи предлагали для исследований разнообразные темы, включая вопросы археологии и истории, архитектуры и краеведения. Отдельная тема, посвященная 140-й годовщине со дня смерти выдающегося педагога К.Д. Ушинского, чье имя связано с селом Богданка Шосткинского района, предполагала поиск и обобщение принципов и методов формирования духовно-ценностных ориентаций детей и молодежи.

18.06.2010. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Митрополит Антоній звернувся до учасників виставки «Православна Україна»
Звернення митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія
до організаторів та учасників першої виставки «Православна Україна» на Хмельниччині
Улюблені браття і сестри!
Сьогодні на Хмельниччині започатковується важлива подія – починає роботу перша виставка «Православна Україна», метою якої є залучення широких верств населення до цінностей і витоків Православ’я, а також зміцнення зв’язків між Православною Церквою та підприємствами і організаціями культури, торгівлі, промисловості, митцями: художниками, майстрами декоративно-ужиткового мистецтва, фахівцями з пошиву церковних риз та одягу і багатьма іншими окремими творчими людьми та цілими організаціями, яких єднає сповідання єдиної віри.
На виставці представлено багатий вибір духовної літератури та компакт-дисків, церковного начиння: ікон, ювелірних виробів, кераміки; свої вироби представляють не лише виробництва й видавництва, але й Православні монастирі і храми.
Відомо, що на будь-яку людську творчість впливає внутрішній стан людини, а також мотив, що спонукає творити. Коли людина працює з Божого благословення, з молитвою, а мотивацією роботи, є прагнення прославити Бога, результат такої діяльності буде іншим, аніж у випадку, коли автор, скажімо, книги або витвору мистецтва прагне прославити лише самого себе, живе безбожно і працює задля наживи. Саме це слід враховувати, беручи до рук нову книгу, дивлячись кінофільм або слухаючи музику. Є творчість, яка сприяє духовному зросту й живить душу вічністю та добром, є творчість і руйнівна. Приємно, що на виставці представлені зразки саме високої творчості та витвори справжнього мистецтва.
Проведення подібних виставок є корисним, адже сприяє налагодженню зв’язків та плідній дискусії між людьми: творчою інтелігенцією, педагогами освітніх закладів і недільних шкіл, а також виробниками церковного начиння, монастирями, парафіями тощо.
На завершення хочу особливо зазначити, що перед усіма нами сьогодні гостро стоїть спільне завдання працювати в ім’я того, щоб наша Українська держава була справжньою православною країною, у якій якомога більше наших співвітчизників покладало моральні принципи Православ’я в основу свого особистого, сімейного життя та професійної діяльності, будуючи на них і життя нашого суспільства та держави! Цьому безпосередньо сприяє проведення ось такої чудової виставки, організаторам та учасникам якої щиро зичу міцного здоров’я, миру, злагоди та Божої допомоги у всіх добрих справах та починаннях!
З повагою
керуючий Хмельницької єпархії УПЦ
+Антоній, митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський
Прес-служба єпархії

22.06.2010. НЬЮ-ЙОРК (США). У Музеї біблійного мистецтва відкрилася виставка «Слава України: святі образи XI-ХІХ ст.»
Мешканці й гості одного з найбільших міст світу мають нагоду побачити 77 найкращих сакральних мистецьких творів з колекцій двох провідних музейних установ України – Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та Національного музею у Львові, які презентують важливий пласт самобутньої історії України – від часів Київської Русі до середини ХІХ ст. До експозиції ввійшло унікальне церковне начиння: ікони, давні хрести, потири, дарохранительниці, літургійні тканини та книги в коштовних оправах – справжні витвори мистецтва, що дають уявлення про збережену національну культурну спадщину.
Цей музейний проект має на меті представити широкій американській аудиторії найкращі зразки української духовної та матеріальної культури, пожвавити діалог між нашими народами. У відкритті виставки взяла участь делегація на чолі з міністром культури і туризму України Михайлом Кулиняком. До складу делегації увійшли генеральні директори Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Марина Громова та Національного музею у Львові Ігор Кожан, представники Української Православної Церкви.
Проект реалізується за благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України.
Музей Біблійного мистецтва (MOBIA), що приймає виставку, також презентує мистецькі твори на біблійну тематику – скульптуру, графіку різних стилів, художніх шкіл і течій, предмети релігійного мистецтва, організує тимчасові виставки, тематичні заходи та впроваджує освітні програми.
Виставка у Нью-Йорку працюватиме з 18 червня до 12 вересня 2010 року.

06.07.2010. САНКТ-ПЕТЕРБУРГ. В городе проходит международный фестиваль православной музыки
II Международный фестиваль «Академия православной музыки» стартовал в Петербурге.
«Этот значимый музыкально-просветительский проект позволяет многим людям приобщиться к самобытному миру певческой культуры, укорененной в художественном и литургическом творчестве Древней Руси», – говорится в послании Патриарха Кирилла участникам фестиваля, текст которого публикует патриаршая пресс-служба.
По словам Предстоятеля РПЦ, особую ценность представляют усилия энтузиастов, кропотливо собирающих сведения об истоках национальной культуры, «благодаря чему ныне возрождается такой важнейший ее пласт, как аутентичное церковное пение Х-XVIII вв.»
Мероприятие будет проходить до 29 июля и соберет представителей из 30 стран. Программа предусматривает совершение паломнических поездок по святым местам Петербурга, Великого Новгорода, Валаама, где пройдут концерты лучших отечественных и зарубежных хоровых коллективов.
Кроме того, в рамках мастер-классов, тематических экскурсий и лекций участники фестиваля смогут познакомиться с оригинальными образцами древнерусского певческого искусства, изучить старинные рукописи, хранящиеся в крупнейших российских книжных и нотных хранилищах, пообщаться с богословами, учеными-медиевистами, славистами, дирижерами-хоровиками, регентами, обменяться практическим опытом и теоретическими разработками по литургике, иконографии, истории церковного пения.