Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

День Победы в Полтаве

08.05.2010. ПОЛТАВА. Відбулись урочисті заходи «Славний неба подвиг на землі»
Напередодні 65-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні в авіамістечку Полтави біля пам’ятника героям-авіаторам відбулись урочисті заходи під назвою «Славний неба подвиг на землі».
Вклонитися всім загиблим у війні прийшли ветерани Великої Вітчизняної війні, міський голова Андрій Матковський, архієпископ Полтавський і Миргородський Филип, заступники голів обласної державної адміністрації та обласної ради, учні навчальних закладів, представники громадськості. Звертаючись до молоді, мер закликав їх берегти пам’ять про подвиг воїнів-переможців. Велика Вітчизняна війна забрала половину мешканців тодішньої Полтави, варварство окупантів не знало меж, тому нині маємо не забувати славного подвигу Радянської Армії, яка визволила і нашу країну, і увесь світ від фашизму. Тому маємо бути доземно вдячними ветеранам за мир, здобутий страшною ціною. Адже тільки при визволенні Полтавщини поклали голови 130 тисяч бійців.
Владика Филип побажав ветеранам Божого благословення, міцного здоров’я та бадьорості духу, а також довгих років життя, добра і благополуччя.
З найкращими побажаннями ветеранів поздоровили заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Животенко і представник Командування Повітряних сил Збройних сил України генерал-майор Сергій Кушнір.

08.05.2010. ПОЛТАВА. Встановлено пам’ятний знак на честь Михайла Ємця
До 65-ої річниці Перемоги над фашистськими загарбниками на території авіамістечка в Полтаві встановили пам’ятний знак «Втеча з пекла» на честь нашого земляка за часів Великої Вітчизняної війни – партизана, військовополоненого Михайла Ємця. З ініціативою відкриття такого пам’ятника до виконавчого комітету Полтавської міської ради звернулася одна із російських компаній. Компанія запровадила проект, присвячений 65-й річниці Перемоги над фашистськими загарбниками, одним з пунктів якого є вшанування мужнього полтавця. Перебуваючи у концтаборі для військовополонених на острові Узедом, Михайло Ємець познайомився з російським льотчиком Михайлом Дев’ятаєвим, став його першим товаришем та помічником. 8 лютого 1945 року два товариші разом з іншими полоненими знищили конвоїра, і, викравши акумулятори, підняли в повітря ворожий літак, на очах німецької охорони перелетіли лінію фронту і посадили його на звільненій радянськими військами території. Після шпиталю Михайло Ємець повернувся в рідне село Бірки Гадяцького району, де й помер у 1984 році.
Пам’ятник на честь вшанування полтавчанина – це подарунок російського міста Кропоткін. Поклавши квіти до пам’ятника героям-авіаторам, ветерани та представники міської та обласної влади урочистою ходою пройшли до пам’ятного знаку. Після його відкриття живі квіти лягли до підніжжя пам’ятного знаку. Родичів Михайла Ємця та ветеранів-авіаторів привітав міський голова Андрій Матковський. Після виступу мера слово взяв заступник голови обласної ради Іван Момот. Також виступили представник компанії, яка займалась виготовленням пам’ятного знаку, і син Михайла Ємця. Пам’ять героїв вшанували артилерійським салютом.

08.05.2010. ПОЛТАВА. Відкрито меморіальну дошку легендарному льотчику
На вулиці Петра Юрченка на будинку № 3 урочисто відкрили меморіальну дошку Герою Радянського Союзу, генерал-майору авіації Петрові Авксентійовичу Юрченку, який багато років командував дивізією дальньої авіації, котра базувалася в Полтаві. Після відкриття дошки до неї в знак пошани лягли гірлянди з живих квітів.

08.05.2010. ПОЛТАВА. Полтавчани вклонилися безсмертному подвигу захисників Вітчизни
Тисячі мешканців Полтавщини напередодні Дня Перемоги приїхали в урочище Шумейкове Лохвицького району, аби вшанувати пам’ять земляків, що полягли тут на початку війни, захищаючи рідну землю. Разом з ветеранами та мешканцями Полтавщини вклонилися безсмертному подвигу захисників Вітчизни голова облдержадміністрації Олександр Удовиченко, народний депутат України Сергій Гордієнко, заступник голови обласної ради Іван Момот, архієпископ Полтавський і Миргородський Филип та єпископ Кременчуцький і Лубенський Тихон. Звертаючись до учасників пам’ятного заходу, Олександр Удовиченко зазначив, що прикладом великого подвигу під час оборони рідного краю від німецько-фашистських загарбників на початку Великої Вітчизняної війни у вересні 1941 року є битва в урочищі Шумейкове Лохвицького району. Тут полягли воїни Південно-Західного фронту, які понад два місяці тримали оборону столиці України – Києва. На жаль, із стратегічних міркувань час для планомірного відводу армії було втрачено. Кільцем оточення було охоплено велику територію Київської та Полтавської областей. Навіть в оточенні наші воїни хоробро боролися з ворогом. І прикладом цього було командування Південно-Західного фронту на чолі з Михайлом Петровичем Кирпоносом, членом Військової Ради Михайлом Олексійовичем Бурмистенком, дивізійним комісаром Євгеном Павловичем Риковим і начальником штабу фронту Василем Івановичем Тупіковим.
Відступаючи від Києва, наші війська пройшли всі кола пекла, втрати були величезні.
До цього часу немає точної статистики, скільки загинуло воїнів у Київському Кільці, яке замкнулося на Полтавській землі по лінії Лохвиці, Лубен, Оржиці, Кременчука. Фактично разом з Кирпоносом знаходилися лише штабні служби Південно-Західного фронту та штабу 5-ої армії. Оточені в урочищі Шумейкове, Кирпонос і штаб прийняли бій з переважаючими силами ворога. Декілька разів вони переходили в штикові контратаки і мужньо захищали ту частину землі, яка стала для них останньою межею. У рукопашній сутичці брали участь всі – від солдата до командувача фронтом. Кирпонос спочатку був поранений у ногу, а згодом осколки міни зрешетили його груди – командувач одразу помер. Частині радянських воїнів вдалося прорватися, але більшість – близько 800 воїнів – полягли на полі бою.
Були втрачені й усі документи, тому ми можемо тільки приблизно визначити зміст трагедії та кількість загиблих радянських воїнів. Єдине, про що можемо з упевненістю говорити, – про героїчний подвиг наших співвітчизників.
Полеглим – вічна пам’ять. Живим – низький уклін та найщиріші слова подяки за мир на землі, відбудовану з руїн країну, виховання власним прикладом кількох поколінь.
Сайт Полтавської облдержадміністрації

09.05.2010. ПОЛТАВА. У храмах єпархії відбулись заупокійні відправи
9 Травня в усіх храмах Полтавської єпархії відбулись заупокійні відправи за полеглими в Великій Вітчизняній війні, а також подячні молебні за даровану Богом перемогу над фашистськими загарбниками. У цей день архієпископ Полтавський і Миргородський Филип разом із духовенством Полтави взяв участь в урочистому покладанні квітів до меморіалу Солдатської Слави. Пам’ять полеглих вшанували ветерани Великої Вітчизняної війни, міський голова Андрій Матковський, голова обласної державної адміністрації Олександр Удовиченко, голова обласної ради Володимир Марченко, представники владних структур, громадських організацій. Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.
Після покладання квітів вулицею Фрунзе урочисто пройшла військова техніка. Солдатським танцем переможців вітали зведені колективи ансамблів «Лтава», «Весна» (Українська медична стоматологічна академія), «Сокіл» (Полтавський національний педагогічний університет імені Короленка). Попурі з пісень воєнної пори подарував духовий оркестр «Полтава». Дитячий танок виконали колективи міського Будинку культури «Гарний настрій» та Малої академії мистецтв імені Раїси Кириченко «Пірует». Завершив урочистості парад військових частин Полтавського гарнізону, а також міліції, представників МНС, митниці, залізниці. Після цього полтавців запросили на солдатську кашу з польової кухні.