Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

31.05.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Володимир привітав мешканців столиці України з Днем міста

Шановні кияни! Дорогі брати і сестри!
Мешканці столиці нашої Держави і парафіяни кафедрального міста нашої Церкви!
Щодня ми бачимо ці київські гори, на яких возсіяла благодать Божа. І постало велике місто. І багато церков воздвиг Бог. Саме це передбачав майже дві тисячі років тому апостол Андрій Первозванний.
Нещодавно ми святкували 1020 років Хрещення Русі святим рівноапостольним Київським князем Володимиром і день його церковної пам’яті став державним святом – Днем Хрещення Київської Русі. Цього року виповнюється 1150 років історичної події хрещення частини киян князем Аскольдом. Святий благовірний князь Ярослав Мудрий перетворив Київ на християнське золотоверхе місто, яке вінчає храм Святої Софії Премудрості Божої – кафедральний собор Київських Митрополитів. І вже майже 1000 років оберігає нас Оранта – Божа Матір Непорушна стіна.
Невипадково Київ називають новим Єрусалимом. Як в Єрусалимі знаходяться головні святині християнства та від Сіонської горниці починалася Церква, так і з Києва починалося християнство на Русі. Дніпро є нашим Йорданом – тут хрестилася Русь. Києво-Печерська Лавра – це руський Афон, бо саме звідси почалося руське чернецтво. Від святителя Михаїла, першого митрополита Київського, почалася ієрархія Руської Церкви, а священномученик Володимир, митрополит Київський, став на чолі багатотисячного сонму новомучеників ХХ століття.
Сьогодні Київ після чергової богоборчої навали відроджує свої золотоверхі храми і монастирі. Одночасно на берегах Дніпра постають нові церкви. Цього року Українська Православна Церква починає в Києві будувати свій головний храм – Кафедральний собор на честь Воскресіння Христового та великий Духовно-просвітницький центр при ньому, який має стати центром просвітницької, соціальної та благодійної діяльності нашого кафедрального міста і всієї України.
Щиро вітаємо киян з днем міста! Бажаємо Божої допомоги в усіх добрих справах. Миру, злагоди любові і Божого благословення! Молимося, щоб кожному Господь подавав усе необхідне для спасіння безсмертної душі та потрібне для земного життя заступництвом Пресвятої Богородиці, молитвами святих рівноапостольних великого князя Володимира і великої княгині Ольги, преподобних і богоносних отців наших Антонія і Феодосія Києво-Печерських та всіх київських святих.

† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви