Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

31.05.2010. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Владика Антоній звершив чин освячення храму-каплички

В день Святого Духа правлячий архієрей, митрополит Хмельницький і Староконстантинівський Антоній відвідав село Зставці Старосинявського району.
До села владика Антоній прибув після звершеної Божественної Літургії духовенством храму. Владику зустрічали духовенство благочиння та парафіяни на чолі з благочинним Старосинявського округу протоієреєм Іоанном Задвірним. Під час зустрічі владика Антоній промовив проповідь, котра розкрила зміст свята, укріпила прочан у вірі і нагадала усім про найважливішу життєву задачу — стяжання дарів Духа Святаго. Після зворушливих слів науки архіпастир разом з духовенством округу розпочали Хресну ходу до новозбудованої каплички, що у Старій Синяві.
Хресний хід біля каплички зустрічали прочани, де митрополит Антоній повинен здійснити чин освячення нового Престолу на честь святої великомучениці Варвари. Це священнодійство нагадує будівництво храму і його оздоблення, вінчає труд будівничих Божою благодаттю. Запалена лампада на Престолі як символ духовного маяка, що допомагає людині орієнтуватися у цьому гріховному світі. Храм Божий — це рай земний, — сказав владика після освячення, — тут усе дихає благодаттю. Сюди ми приходимо виснажені працею та обтяжені клопотами і одержуємо оновлення сил, бадьорість духу, полегшення важкої ноші свого хреста. У храмі Божому людина духовно відроджується до нового праведного і Богоугодного життя.
Велика благодать приймати участь у будівництві храму Божого, бо кожен храм — це вияв нашої любові, це підтвердження нашої віри, це здійснення нашої надії на вічне життя. Тому то з самого початку християнства на Київській Русі, будівництво храмів вважалось найбільшою доброчесністю і було найулюбнішою справою православних християн. Усі храми не лише збагачують культуру нашого народу, вони є частинкою неба на землі.
В кінці промови митрополит Антоній відзначив усіх парафіян Свято-Різдво Богородичного храму с. Заставці Архієрейською грамотою за сприяння і допомозі у будівництві, а настоятеля цього храму, благочинного Старосинявського округу протоієрея Іоанна Задвірного, нагородив найвищою церковною нагородою – митрою. Митра – це символ тернового вінця, — сказав владика і закликав до ревного служінню Богу і народу Божому.
Після відзнак владика Антоній відслужив заупокійну літію по приснопоминаємій Варварі, яка по суті поклала початок будівництва цієї святині, бо пожертвувала своє обісця на церкву. Архіпастир привів у приклад цю жінку і нагадав усім присутнім про небесні сукровища, якими ми повинні збагачувати свої безсмертні душі.