Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

30.04.2010. КИЇВ. В Музеї книги і друкарства відбудеться презентація фотовиставки Києво-Печерської Лаври

5 травня о 16-00 у Музеї книги і друкарства України Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника відбудеться презентація виставки «Час у фотографіях. Києво-Печерська Лавра кінця XIX — початку XX століть».
Упродовж віків неповторний лаврський архітектурний ансамбль залишається джерелом натхнення для митців, зокрема фотографів. На жаль, фотоспадщина в нашій країні з об’єктивних причин збереглася не повністю, що надає цінності кожній збірці фотографій.
Майже століття у фондовій колекції історико-культурного заповідника зберігаються старі фотографії Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Це видові і салонні, зроблені наприкінці XIX — на початку XX століть. Фотознімки виготовлені переважно у фотомайстерні («Фотографії») Києво-Печерської Лаври та аматорські фотографії періоду існування Всеукраїнського музейного городка, створеного на території Лаври у 1920-х роках з метою збереження національної культурної спадщини.
Фотографії — неупереджені свідки історії, в них віддзеркалюється реальне життя, власне, історія. Так на дореволюційних знімках, зроблених переважно лаврською фотомайстернею, бачимо монастирські краєвиди, Київських митрополитів, ченців, прочан, військових. А ось на фото 20-30-х років XX ст. — зовсім ішла Лавра, інші обличчя. На монастирських будівлях — музейні вивіски, на храмах — антирелігійні плакати.
Фотографії експонуються вперше; з них 88 — з фондової колекції заповідника, 3 — передані лаврським фотографом ієродияконом Василем Новиковим, 14 — зі збірки Музею «Православна Україна» Київської Митрополії Української Православної Церкви.
До відкриття виставки підготовлено фотоальбом, виданий за сприяння партнера проекту – ДП «Коніка Мінолта Україна».
Виставка працює за адресою: Київ, вул. Івана Мазепи, 21 корп. 9
Музей книги і друкарства України,
Вихідний день — вівторок.
Телефон — 254-54-27, 280-66-23