Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.04.2010. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Єпископ Никодим вшанував пам’ять ліквідаторів Чорнобильської аварії

25-26 квітня єпископ Никодим відвідав місто Чорнобиль. З благословення Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира владика вже кілька років поспіль духовно опікує персонал Чорнобильської АЕС, мешканців та працівників чорнобильської зони відчуження.
В неділю 25 квітня єпископ Никодим очолив Божественну літургію в Іллінському храмі міста Чорнобиль – єдиній діючій церкві на території зони відчуження. Після богослужіння відбулося освячення пам’ятного знаку та приміщення церковного музею, що розмістився в будівлі навпроти храму.
Експозиція нового музею розповідає про історію Іллінського храму та інших церков, які були знищені після Чорнобильської трагедії. Тут представлені фото та документи, старовинні книги та церковне начиння.
Цього ж дня ввечері відбулися урочистості біля пам’ятника загиблим ліквідаторам. Єпископ Никодим звершив заупокійну літію, після чого було влаштовано мітинг-реквієм. За постійну духовну опіку над ліквідаторами та працівниками Чорнобиля єпископ Никодим був удостоєний відзнаки всеукраїнської асоціації «Афганці Чорнобиля» ордена «Честь, Пошана, Пам’ять».
26 квітня у ніч чорнобильської біди, сотні людей зібралися у Іллінський храм, щоб провести цю скорботну ніч у молитві. Рівно опівночі пролунали 24 удари Дзвону пам’яті, встановленого біля церкви, на відзнаку 24 річниці тієї трагічної події. Одразу ж після цього розпочалася Божественна літургія. Її очолив владика Никодим, разом з місцевим настоятелем та духовенством, що прибуло на жалобні урочистості. Серед інших у храмі молилися ліквідатори аварії, люди, що нині трудяться тут підтримуючи безпеку об’єкта.
Віруючи благали Бога, щоб подібна трагедія не повторилася ніколи і ніде.
У день 24-ї річниці чорнобильської катастрофи Чорнобиль відвідав Президент України Віктор Янукович. Біля північної брами Чорнобильської АЕС відбулася траурна церемонія. Після заупокійної літії, яку очолив єпископ Никодим, президент поклав квіти до Меморіалу Героям-ліквідаторам аварії на ЧАЕС.
Єпископ Никодим коротко поспілкувався з головою Держави та міністром МНС Нестором Шуфричем.
Фото Юрія Голубовського