Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.04.2010. ЧЕРНІГІВ. Архієпископ Амвросій звершив панахиду за загиблими під час аварії на ЧАЕС

До 24 річниці Чорнобильської катастрофи священослужителі Української Правосславної Церкви провели жалобні заходи біля пам`ятного знаку героям Чорнобиля. Поминальною молитвою, яку очолив архієпископ Чернігівський та Новгород-Сіверський Амвросій, вони вшанували пам`ять загиблих під час аварії на ЧАЕС. Його Високопреосвященству співслужили: секретар Чернігвської єпархії прот. Федір Мандзюк, викладачі ЧДУ прот. Андрій Фесик, прот. Володимир Кулик, замістник ректора ЧДУ по учбовій частині прот. Артемій Сластьон. Також задуші померших молились настоятель Спасо-Преображенського собору архім. Іона (Пірогов), керівник інформаційно просвітницького відділу Чернігівської єпархії прот. Захарія Керстюк, а також священнослужителі міста Чернігова. Помолитися за своїх покійних товаришів до памятника ліквідаторів аврії на ЧАЕС прийшли: ліквідатор 1-ої категорії Плюшневський Дмитро, ліквідатор 2-ої категорії Гранчук Юрій, представник УМВС Протченко Леонід, голова фонду допомоги інвалідам Чорнобиля Сонник Євген, Голова Фонду Чорнобильців України Лігун Анатолій. Згадуючи слова зі Святого Письма, де говориться: «Немає більшої любові, ніж та, коли покладено життя своє за други своя», владика Амвросій наголосив, що «чорнобильці показали нам приклад самопожертви, жертвенного служіння та в повній мірі виконали Закон любові. Загиблі ліквідатори поклали свою душу за добробут інших. Сьогодні пам`ятна дата, яка завжди буде жити в наших серцях. Важливо, щоб люди не забували про ті страшні події, а чорнобильська катастрофа більше ніколи не повторилась».
Також священослужителі поклали квіти до пам`ятного знаку. Для нашого народу Чорнобильська катастрофа була справжнім випробуванням. Вона забрали життя тисяч людей. Сотні тисяч постраждали від радіаційної катастрофи. І такі скорботні дати змушують кожного з нас задуматись над сенсом людського життя та власною душею, а не перейматися лише матеріальними благами. Після цього Архієпископ Амвросій подарив усім присутнім іконки Воскресіння Христового.
26 квітня, у всіх Православних Церквах великий дзвін відбив двадцять чотири поминальні уради, на знак 24-річниці аварії на ЧАЕС. Також Церква в цей день править поминальні служби та молиться за здоров`я живих ліквідаторів аварії.