Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.04.2010. КИЇВ. Відкрилась виставка творчості осіб, засуджених до позбавлення волі

За благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира в Києво-Печерській Лаврі відбулося відкриття Всеукраїнської виставки художньо-прикладної творчості засуджених до позбавлення волі «Пасха, Господня Пасха!».
Організаторами виставки виступили Синодальний відділ УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи спільно з Державним департаментом України з питань виконання покарань та Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник.
Збір експонатів для експозиції було проведено в усіх установах кримінально-виконавчої служби України, її учасниками стали близько 300 засуджених. Всього на виставці презентовано 126 робіт образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва засуджених на пасхальну тематику, з яких 14 робіт виготовлені жінками, 12 неповнолітніми.
За благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, виставку відкрив вікарій Київської митрополії, Голова Синодального відділу УПЦ у справах сім’ї єпископ Васильківський Пантелеімон. Урочистий захід розпочався пасхальним молебнем у Всесвятській церкві Києво-Печерської Лаври. Після чого всі відвідувачі оглянули експонати виставки в галереї «Неф» Києво-Печерської Лаври. На виставку були запрошені представники державних органів влади, громадськості, творчої інтелігенції тощо.
На відкритті виставки перед відвідувачами заступник начальника управління з соціально-психологічної роботи Державного департаменту України з питань виконання покарань полковник внутрішньої служби Олег Безорчук повідомив: «головною метою проведення таких заходів ми вбачаємо сприяння у формуванні в засуджених моральності, корисної зайнятості у вільний час, пропаганді серед засуджених духовних традицій українського народу. Презентація експонатів сьогоднішньої виставки проводиться з метою вільного доступу до експозиції широкого кола громадськості».
Також до присутніх звернувся голова Синодального відділу УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи священик Віктор Яценко: „Кожна робота цієї виставки є результатом дотику променем Світлого Христового Воскресіння душі виконавця роботи, адже людина, яка представила свою роботу, заздалегідь готувалася і обмірковувала всі тонкощі виготовлення свого твору. Все це відбувалося напередодні Великодня і було приготуванням до Пасхи – своєрідним постом для засудженого. І ось, сьогодні, ми оглядаємо ці роботи і можемо відчути ту пасхальну радість про перемогу нашого Спасителя над смертю, гріхом і дияволом, яка надихала авторів цих робіт в місцях позбавлення волі».
Організатори виставки сподіваються, що вона буде цікавою для громадськості та викличе готовність допомогти людям, позбавленим волі, відчути себе потрібними суспільству”.
Виставка триватиме в галереї «Неф» Києво-Печерської Лаври до 25 квітня, після чого експонати виставки робіт засуджених презентуватимуться в галереї «Соборна» УПЦ (вул. Залізничне шосе, 3, ст. метро Либідська).