Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроника служения Предстоятеля УПЦ

06.03.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся із головою Держкомрелігій
Предстоятель Української Православної Церкви у своїй резиденції у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі мав зустріч із головою Державного комітету України у справах національностей та релігій Юрієм Решетніковим.
Під час зустрічі обговорювались питання церковно-державних відносин, що склалися на сьогоднішній день. Блаженніший Владика відзначив співпрацю Юрія Решетнікова з Українською Православною Церквою і в подяку за труди нагородив його орденом святителя Димитрія, митрополита Ростовського.

09.03.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ мав зустріч із новопризначеним послом США
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир прийняв у своїй резиденції, що у Києво-Печерській Лаврі, новопризначеного посла США в Україні Джона Теффта. Високоповажний гість цікавився життям Української Православної Церкви, її відносинами із іншими православними та неправославними конфесіями, а також історією Української держави. Джон Теффт висловив радість з приводу призначення його послом саме до України (до речі, раніше він був призначений також до країн Східної Європи, а саме Литви, Грузії, Угорщини) і має надію на добру співпрацю між Церквою та посольством.
Архіпастир відповів на запитання посла, поцікавився першими враженнями від перебування в Україні.
Сторони обмінялися пам’ятними сувенірами.

10.03.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир передав Національному музею Тараса Шевченка примірник факсимільного видання Пересопницького Євангелія
У 196-річницю від дня народження Тараса Шевченка Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Національний музей Тараса Шевченка (бульвар Т. Шевченка, 12) і передав у дар примірник факсимільного видання Пересопницького Євангелія та дев’ять раритетних видань зі свого зібрання шевченкіани.
Звертаючись до присутніх, Архіпастир привітав усіх із днем народження великого українського митця та підкреслив значення його постаті для нашої держави.
Директор музею Наталя Клименко подякувала Предстоятелю Церкви за «безцінну реліквію українського народу» і запевнила, що цей дар займе достойне місце в експозиції Національного музею. На згадку про відвідини музею Блаженнішому Владиці було подаровано семитомне видання творів Тараса Шевченка.
До речі, у 1845 році, перебуваючи у Переяславі, Тарас Шевченко мав нагоду познайомитись із Пересопницьким Євангелієм, про що він зробив записи у своїх нотатках.
Наостанок Первосвятитель ознайомився із матеріалами, представленими в експозиційних залах. Колекція музею складається з унікальних цінностей: оригіналів малярських робіт Шевченка, документів про його життя та творчість, рукописних списків його поезій, рідкісних фотографій поета та його друзів, першодруків творів Шевченка з його автографами, майже всіх видань творів поета й літератури про нього, починаючи з прижиттєвих і закінчуючи сучасними вітчизняними та зарубіжними виданнями. У 24 залах розміщено понад 4 тисячі експонатів.

12.03.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир благословив дітей-сиріт
Предстоятель Української Православної Церкви прийняв у своїй резиденції групу дітей-сиріт із дитячого будинку «Надія», що в селі Мокрець Броварського району Київської області. Його Блаженство преподав вихованцям архіпастирське благословення та звернувся до них зі словами настанови. Захід проводився в рамках духовно-патріотичного заняття з дітьми-сиротами зі столичних дитячих будинків, організованого Синодальним відділом УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи спільно з Департаментом кримінальної міліції у справах дітей.

12.03.2010. КИЇВ. Керівництво «Міжнародного корпусу офіцерів» удостоєно церковних нагород
Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції у Києво-Печерській Лаврі прийняв керівника міжнародного корпусу офіцерів генерал-полковника Володимира Толубка.
Володимир Борисович вручив Блаженнішому Владиці посвідчення почесного генерала «Міжнародного корпусу офіцерів», орден Вітчизни і іменний георгіївський кортик та попросив у Первосвятителя благословення на роботу по військово-патріотичному вихованню молоді.
У свою чергу, Блаженніший Владика нагородив генерал-полковника Володимира Толубка та генерал-майора Юрія Яковлєва ювілейними орденами «1020-річчя Хрещення Київської Русі».

17.03.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир очолив засідання Синодального відділу УПЦ у справах молоді
У Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулося засідання Синодального відділу УПЦ у справах молоді, яке очолив Предстоятель Української Православної Церкви. У роботі також взяли участь голова відділу архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Гурій, заступники голови архімандрит Гавриїл (Кризина) та архімандрит Іона (Черепанов), секретар відділу архімандрит Феодосій (Снігірьов), а також секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр.
У ході засідання було обговорено проект концепції розвитку церковно-державних відносин у царині молодіжного служіння та перелік питань, які будуть підняті Митрополитом Володимиром під час його майбутньої зустрічі із міністром сім’ї, молоді та спорту.

18.03.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ вручив церковні нагороди членам делегації Білоруського Екзархату РПЦ
Делегація Білоруського Екзархату РПЦ у складі секретаря Мінської єпархії протоієрея Миколая Коржича, протоієрея Анатолія Іващука та Якова Пєсіна відвідала Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру. Гості вклонилися святиням обителі, завітали до Предстоятеля Української Православної Церкви і передали вітання від Митрополита Мінського і Слуцького Філарета та подарували йому живописну картину.
Члени делегації привітали секретаря Предстоятеля УПЦ єпископа Переяслав-Хмельницького Олександра з днем народження та вручили йому орден святителя Кирила Турівського ІІ ступеня.
За ревне служіння Православній Церкві Блаженніший Митрополит Володимир нагородив прочан орденами святителя Димитрія (Туплата), митрополита Ростовського.

22.03.2010. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир призвал депутатов уважать чувства верующих
Митрополит Киевский и всея Украины Владимир призывает депутатов Верховной Рады при рассмотрении проекта Налогового кодекса учесть возможность граждан осуществлять любые платежи без идентификационного номера.
«Церковь, отстаивая права человека, с пониманием относится к той части верующих, которые отказываются от принятия или не принимают идентификационных номеров», – говорится в обращении владыки к властям страны, опубликованном на сайте Украинской Православной Церкви.
По мнению Его Блаженства, «внедряя кодификацию людей с момента рождения и единственный унифицированный документ личности – электронную карточку, государство фактически санкционирует электронную слежку и тотальный контроль во всех областях жизни человека».
Владыка указал на то, что проект Налогового кодекса разработан в соответствии с международными «не только стандартами, но и требованиями, которые предусматривают передачу информации личного характера другим государствам и международным организациям».
«Может случиться такое, что не только каждый человек потеряет личную свободу, но и наше государство – свою независимость», – сказано в обращении.
Митрополит Владимир просит народных депутатов обеспечить реализацию конституционных прав и свобод граждан, которые отказались от принятия идентификационного номера, путем внесения в проект Налогового кодекса Украины законодательных предписаний, которые бы предусматривали альтернативную форму учета налогоплательщиков (например, по паспортным данным), а также предусматривали возможность граждан осуществлять любые платежи без ИНН.
Кроме того, он просит Государственную налоговую администрацию Украины в лице ее местных налоговых инспекций вносить на основании заявлений граждан отметки в паспорт относительно возможности осуществлять любые платежи без идентификационного номера, а также аннулировать идентификационные номера граждан, которые отказались от них.

22.03.2010. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир благословил новоназначенного министра обороны
21 марта, в пятую неделю Великого поста, Блаженнейший Митрополит Владимир совершил Божественную литургию в Трапезном храме Лавры. Его Блаженству сослужили архиепископ Вышгородский Павел, архиепископ Бориспольский Антоний, епископ Макариевский Иларий, духовенство обители.
За богослужением молился новоназначенный министр обороны Украины Михаил Ежель вместе со своими заместителями. После службы должностные лица посетили храм святителя и чудотворца Николая при Предстоятельской резиденции Митрополита Владимира, где Архипастырь благословил их на дальнейшую работу на благо Родины, Церкви и украинского народа.
Блаженнейший Владыка вручил гостям памятные сувениры.

23.03.2010. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир выразил соболезнование в связи с кончиной Валентины Толкуновой
В связи с кончиной народной артистки России Валентины Толкуновой Блаженнейший Митрополит Владимир направил телеграммы Чрезвычайному и Полномочному Послу Российской Федерации в Украине Михаилу Зурабову и министру культуры Российской Федерации Александру Авдееву. В тексте телеграмм говорилось следующее: «С чувством глубокой скорби мы восприняли известие о смерти народной артистки России Валентины Толкуновой. На протяжении многих десятилетий она была воплощением народной песни, души русского народа. С большим теплом я вспоминаю личное знакомство с ней. Она навсегда останется в нашей памяти как добрый, искренний и необычайно светлый человек. Просим передать наши искренние слова соболезнования родным и близким Валентины Васильевны, а также всем поклонникам её таланта. Молимся Милосердному Богу, Владыке жизни и смерти, об упокоении ее души в небесных обителях. Вечная ей память».

24.03.2010. КИЕВ. Предстоятель УПЦ принял вице-премьер-министра Владимира Семиноженко
Блаженнейший Митрополит Владимир в своей резиденции в Киево-Печерской Лавре встретился с вице-премьер-министром Украины по гуманитарным вопросам Владимиром Семиноженко. В ходе беседы обсуждались церковно-государственные взаимоотношения и направления дальнейшего сотрудничества Церкви и государства. На встрече также присутствовали ректор Киевских духовных школ архиепископ Бориспольский Антоний и секретарь Предстоятеля УПЦ епископ Переяслав-Хмельницкий Александр.

24.03.2010. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир встретился с руководством МВД
Предстоятель Украинской Православной Церкви в своей резиденции в Свято-Успенской Киево-Печерской Лавре встретился с руководством Министерства внутренних дел Украины во главе с новоназначенным министром генерал-майором милиции Анатолием Могилевым. В ходе беседы стороны обсудили вопрос дальнейшего сотрудничества Украинской Православной Церкви и МВД.
Архипастырь пожелал главе ведомства Божьей помощи и плодотворной работы в важном служении на благо украинского государства. В Свято-Николаевском храме, что при митрополичьих покоях, Предстоятель совершил благодарственный молебен и благословил высокопоставленных должностных лиц на дальнейшую работу. На молитвенную память о событии Блаженнейший Митрополит Владимир подарил гостям иконки Божьей Матери и памятные подарки.

26.03.2010. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир принял участие в презентации полного собрания сочинений Николая Гоголя
В Музее русского искусства состоялась презентация полного – в 17 томах – собрания сочинений Николая Васильевича Гоголя. В презентации приняли участие Предстоятель УПЦ Блаженнейший Владимир, Митрополит Киевский и всея Украины, архиепископы: Полтавский и Миргородский Филипп, Бориспольский Антоний, епископы: Нежинский и Прилуцкий Ириней, Макаровский Иларий, Переяслав-Хмельницкий Александр, референт предстоятеля УПЦ, руководитель пресс-службы Василий Анисимов, священнослужители из Украины и России, представители посольства РФ в Украине, государственные деятели, известные ученые и писатели.
Полное собрание сочинений издано по благословению Патриарха Московского и всея Руси Кирилла и содействии благотворительного фонда «Богуслав» к 200-летию со дня рождения писателя. В этих изданиях читатели имеют возможность заново познакомиться с Гоголем как с православным автором и переосмыслить произведения, знакомые со школьной скамьи.
В начале торжественного собрания Блаженнейший Владимир обратился к присутствующим с поздравительным словом, в котором подчеркнул величие и значимость великого писателя Николая Гоголя.
Председатель благотворительного фонда «Богуслав» Владимир Романенко поведал о создании проекта и благотворителях, которые помогли осуществить его.
Предстоятель УПЦ Блаженнейший Митрополит Владимир наградил церковными орденами равноапостольного князя Владимира председателя благотворительного фонда Романенко Владимира и издателя ПСС Владимира Воропаева.
Владельцы сертификатов получили полное собрание сочинений писателя.

26.03.2010. КИЇВ. Відбулась робоча зустріч Предстоятеля УПЦ з міністром освіти i науки України
У предстоятельській резиденції (корпус № 70 Києво-Печерської Лаври) відбулася робоча зустріч Блаженнішого Митрополита Володимира з новопризначеним міністром освіти і науки України Дмитром Табачником. У стінах древньої обителі Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир привітав Дмитра Володимировича з призначенням на високу посаду та побажав йому допомоги Божої. Під час зустрічі обговорювалися питання розвитку духовної та світської освіти в Україні та проблеми виховання молоді.

29.03.2010. ХАРЬКОВ. Блаженнейший Митрополит Владимир посетил епархию с архипастырским визитом
Предстоятель УПЦ Блаженнейший Митрополит Владимир во время пребывания в Харьковской епархии совершил Божественную литургию в Свято-Благовещенском соборе города. Блаженнейшему Владыке сослужили митрополиты: Харьковский и Богодуховский Никодим, Днепропетровский и Павлоградский Ириней, архиепископы: Белогородский и Старооскольский Иоанн, Изюмский Онуфрий, Бориспольский Антоний, епископы: Переяслав-Хмельницкий Александр, Гродницкий Александр, а также духовенство епархии. По случаю важных вех жизни владыки Онуфрия (40-летия со дня рождения, 20-летия священнического служения и 10-летия архиерейской хиротонии) Блаженнейший Митрополит удостоил юбиляра ордена святителя Феодосия и подарил образ Пресвятой Богородицы.
За многолетние труды на церковной ниве Блаженнейший Владимир наградил правящего архиерея епархии митрополита Харьковского и Богодуховского Никодима орденом святителя Димитрия Ростовского.
В знак благодарности за визит Предстоятеля в епархию и поздравления Блаженнейшему Митрополиту преподнесли в дар икону Божией Матери «Пантанасса». Его Блаженство поклонился честным мощам чудотворца, святителя Афанасия, Патриарха Цареградского.

30.03.2010. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир выразил соболезнования в связи с терактами в Москве
29 марта в Московском метрополитене прогремели сразу два взрыва – на станциях «Лубянка» и «Парк культуры». По данным российского МЧС, в результате двух терактов экстремистов погибли 36 человек, 65 пострадали.
От имени епископата, духовенства и верующих Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Владимир направил телеграммы соболезнования Святейшему Патриарху Московскому и всея Руси Кириллу, Президенту Российской Федерации Дмитрию Михайловичу Медведеву и Чрезвычайному и Полномочному Послу Российской Федерации в Украине Михаилу Юрьевичу Зурабову.
Текст телеграммы: «Чувством глубокой скорби и обеспокоенности отозвалась в наших сердцах весть о терактах в московском метрополитене. Мы не находим оправдания этим бесчеловечным и антигуманным поступкам, повлекшим за собой многочисленные людские жертвы. Молимся об уврачевании ран пострадавших и о даровании крепости сил и мужества их родным и близким. Вечная память погибшим».
† Владимир,
Митрополит Киевский и всея Украины,
Предстоятель Украинской Православной Церкви»

30.03.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся з православними прочанами із Індії
Блаженніший Митрополит Володимир у своїй предстоятельській резиденції, що в Києво-Печерській Лаврі, прийняв православних прочан з Індії. Блаженніший Владика привітав гостей та благословив на подальші звершення.
Одна з гостей деякий час мешкала в Україні, здобуваючи професію лікаря в одному з наших державних вузів.

30.03.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир мав зустріч із новопризначеним міністром охорони здоров’я України
Предстоятель Української Православної Церкви у своїй резиденції у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі зустрівся з новопризначеним міністром охорони здоров’я України Зіновієм Митником. Архіпастир благословив голову міністерства і супроводжуючих його осіб на подальшу роботу та відправив молебень у Свято-Миколаївському храмі, що при Митрополичих покоях. Зі сторони Української Православної Церкви на зустрічі також були присутні митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, єпископ Хотинський Мелетій, єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, секретар Київської Митрополії протоієрей Віталій Косовський, голова Синодального відділу «Церква і медицина» протоієрей Геннадій Батенко, зі сторони міністерства – радник прем’єр-міністра України з медичних питань Любов Некрасова, радник міністра охорони здоров’я Іван Сорока, головний офтальмолог МОЗ України Сергій Риков.
Далі було розглянуто проект концепції розвитку церковно-державних відносин у царині охорони здоров’я, а також було запропоновано спільну ініціативу щодо шанування пам’яті видатного вітчизняного церковного діяча та лікаря святителя Луки (Войно-Ясенецького) у зв’язку з 50-річчям його кончини (11 червня 2011 року).
Окрім цього, Зіновій Митник висловив вдячність Блаженнішому Владиці за турботу Церкви у наданні духовної та благодійної допомоги паліативним і хоспісним хворим. Також було висловлено взаємне бажання продовжувати подальшу співпрацю на благо народу України.

31.03.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир нагородив духовенство Київської єпархії
У Велику Середу Предстоятель Української Православної Церкви звершив останню в цьому році Літургію Передосвячених Дарів у Трапезному храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Йому співслужили вікарні єпископи: Макарівський Іларій та Васильківський Пантелеімон.
За традицією, Блаженніший Митрополит Володимир під час богослужіння відзначив священицькими нагородами до дня Світлої Пасхи священнослужителів Київської єпархії. Вручаючи нагороди, Архіпастир подякував духовенству за труди, які ті несуть на ниві церковній.

01.04.2010. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир наградил благотворителей
Предстоятель Украинской Православной Церкви в своей резиденции в Киево-Печерской Лавре наградил группу благотворителей, которые помогают в возведении храмов города Киева. Так, наград были удостоены президент Федерации конного спорта Украины Александр Онищенко (орден святого равноапостольного князя Владимира І степени), директор ОАО БКФ «Гранит» Виктор Видренко (орден святого равноапостольного князя Владимира ІІ степени), президент благотворительного фонда «Одаренные дети – будущее Украины» Влада Прокаева (святой праведной Анны ІІ степени), другие меценаты. Блаженнейший Владыка поблагодарил гостям за помощь Церкви и поздравил с наступающим праздником Пасхи.

07.04.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир привітав міністра внутрішніх справ України з ювілеєм
6 квітня Блаженніший Митрополит Володимир у робочому кабінеті своєї резиденції в Києво-Печерській Лаврі прийняв міністра внутрішніх справ України генерал-майора міліції Анатолія Могильова, який цього дня відзначав своє 55-річчя. Архіпастир привітав керівника відомства зі святом Світлого Христового Воскресіння та з ювілеєм, побажав йому милості та допомоги Божої у нелегкій праці на очолюваній посаді. Також Блаженніший Владика нагородив високоповажного гостя орденом святителя Феодосія Чернігівського та подарував йому ікону великомученика і цілителя Пантелеімона.
У свою чергу, Анатолій Володимирович подякував Його Блаженству за запрошення відвідати Києво-Печерську Лавру та теплі привітання на свою адресу.

06.04.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир благословив відкриття «Пасхальної хорової асамблеї — 2010»
У великому залі НМАУ ім. П.І. Чайковського відбулось урочисте відкриття Пасхальної хорової асамблеї «Господи, Господи, силою Твоєю!» Асамблея відбувається під патронатом Української Православної Церкви і триватиме з 5 по 18 квітня.
Подію відвідав Блаженніший Митрополит Володимир. У своєму вітальному слові Архіпастир подякував організаторам та учасникам, які створили чудове музичне дійство, та побажав усім рясної благодаті у святкові дні. Окрім того, Предстоятель Української Православної Церкви нагородив ректора Національної музичної Академії України Володимира Рожка орденом святителя Димитрія (Туптала), митрополита Ростовського. Інші організатори цьогорічної асамблеї також були удостоєні нагород.

08.04.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звернувся до учасників конференції «Урбанізація і здоров’я»
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звернувся до організаторів і учасників Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої Всесвітньому дню здоров’я, на тему: «Урбанізація і здоров’я», що розпочалася 7 квітня в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця. За благословенням Предстоятеля Української Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира звернення Його Блаженства виголосив єпископ Макарівський Іларій, вікарій Київської Митрополії, голова Синодального відділу релігійної освіти і катехізації УПЦ. Єпископ Іларій також взяв участь у конференції і на пленарному засіданні виступив з доповіддю на тему: «Урбанізація у світлі вчення Православної Церкви про людину».
У зверненні Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, до організаторів і учасників Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої Всесвітньому дню здоров’я, на тему «Урбанізація і здоров’я» говориться: «Звертаючись до організаторів і учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Урбанізація і здоров’я», хочу, перш за все, привітати усіх вічно радісним пасхальним «Христос воскрес!»
Дуже символічно, що ця міжнародна конференція проходить у дні, коли увесь світ святкує Воскресіння Христове, яке є запорукою оновлення і уздоровлення суцільної людської сутності, її душі і тіла. Сучасні міста, багато з яких стали значущими релігійними, культурними, науковими центрами, осередками людської цивілізації у її різноманітних проявах, одночасно є джерелом хвороб, занепаду людяності, моралі, що є проявом гріховності людської природи, яку прийшов зцілити Христос. І ця задача зцілення людства є першочерговою. До виконання її покликані як Свята Церква, так і медицина. Церква як в першу чергу відповідальна за лікування душі та духовний світ людини, наслідки чого позитивно впливають і на тіло, і медицина як покликана лікувати тіло з урахуванням духовного та особистого виміру людини.
Ідеологічні уявлення минулого привели медицину до погляду на людину як на об’єкт, де поняття особистості неминуче обіднялося і внутрішнє життя особистості в дослідженнях і експериментах не враховувалося. Церква завжди виступала за чуйне, благоговійне ставлення до людського життя і смерті і повернення до втрачених вимірів людини, душевного і духовного, як до неповторної особистості, створеної по образу Божому, де недопустимо зведення людини лише до фізико-хімічного, біологічного або психічного існування. Сучасній медицині необхідно зробити основоположним цілісний погляд на людину у всій повноті її духовних і психофізичних проявів, визнання цінності людської особистості, необхідний шлях релігійно-морального розуміння всякої хвороби, поваги до життя пацієнта, його прийняття як людини зі всіма її особливостями.
У основі пропонованого Церквою підходу лежить погляд на людину як ціле, в єдності її соматичного, психічного і духовного прошарків буття. Лише в рамках християнської концепції особистість людини набуває неповторної вічної цінності. Лише такий погляд здатний зробити лікаря таким, що співчуває і приймає свого пацієнта як цінну духовну особистість. Даний підхід може сприяти створенню клініки, в центрі уваги якої знаходиться жива людина у всій своїй повноті і цілісності. Християнський підхід не замінює, не підміняє медико-біологічного підходу, а органічно і творчо його доповнює і збагачує.
Сучасна ситуація, що склалася довкола життя, здоров’я людини і місць її проживання, наполегливо вказує на необхідність спільної роботи лікаря і пастиря-богослова. Не лише Церква, але і багато лікарів бачать необхідність залучення до роботи з хворими служителів Церкви. Головне завдання священнослужителів в роботі з хворими – це допомогти з’ясувати їм духовні причини їх хвороби, вказати на необхідність покірливого, терплячого перенесення недуги, надії на допомогу Того, Хто сильний лікувати всі хвороби.
Хочу на організаторів та учасників цієї міжнародної конференції закликати благословення Христа Воскреслого, побажати плідної, творчої праці, яка б сприяла поглибленому розумінню нагальних проблем для їх подальшого і успішного вирішення».

09.04.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир привітав вихованців дитбудинку із святом Пасхи
Предстоятель Української Православної Церкви у своїй резиденції у Києво-Печерській Лаврі прийняв групу вихованців дитячого будинку, що в селі Лаврів Львівської області. Блаженніший Митрополит Володимир привітав дітлахів та їх вихователів із світлим Христовим Воскресінням, побажав міцного здоров’я і допомоги Божої у навчанні, благословив іконками Воскресіння Христового та на згадку вручив пам’ятні подарунки.
За два дні, проведені у Києві, юні прочани відвідали Києво-Печерську Лавру, інші храми і монастирі столиці і вклонились їх святиням.

09.04.2010. КИЕВ. Предстоятель УПЦ посетил благотворительную выставку «Храм души»
Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир посетил выставку «Храм души», которая была организована в Национальном музее книги и книгопечатания (Киево-Печерский музей-заповедник). На мероприятии также присутствовали епископ Макариевский Иларий, секретарь Предстоятеля УПЦ епископ Переяслав-Хмельницкий Александр, министр культуры и туризма Михаил Кулиняк.
Архипастырь поздравил посетителей выставки с праздником Пасхи Господней и пожелал людям искусства Божьей помощи и новых творческих свершений. «Проект «Духовность в современном искусстве» – это действительно великий план и благородное дело. Примите наши искренние пожелания и в будущем продолжать это дело. Пусть Господь молитвами Пречистой Матери поможет каждому из нас вести жизнь благочестивую и достигать успехов благодаря тем талантам, которые посылает Бог щедро каждому человеку», – сказал в частности Владыка Митрополит. Архипастырь отметил грамотами меценатов и художников, которые участвовали в благотворительном проекте «Духовность в современном искусстве». Так, церковных наград были удостоены заслуженный деятель искусств Украины Юрий Нагулко, председатель Совета Федерации работодателей Украины Дмитрий Олейник, предприниматель Олег Бахматюк и др.

12.04.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ звершив Божественну літургію в храмі на честь ікони «Живоносне Джерело»
9 квітня, у світлу п’ятницю, Православна Церква відзначає день ікони Божої Матері «Живоносне Джерело». Блаженніший Митрополит Володимир звершив Божественну літургію в храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, що присвячений саме цьому образу. Храм розташований біля колодязів преподобних Антонія і Феодосія Печерських.
Його Блаженству співслужили намісник монастиря архієпископ Вишгородський Павел, а також насельники обителі у священному сані.
По завершенні богослужіння Блаженніший Владика освятив каплицю над джерелом преподобного Антонія та окропив вірян святою водою.
Протягом року у каплиці були проведені ремонтні роботи, інтер’єр був прикрашений мозаїкою, також були облаштовані хрещальня та купальня.

12.04.2010. КИЇВ. Предстоятель УПЦ благословив військовослужбовців
Синодальний відділ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України спільно із Синодальним відділом УПЦ у справах пастирської опіки пенітенціарної системи провели пасхальний захід для військових аташе країн сусідів України та військовослужбовців.
Серед запрошених на зустріч були аташе Росії, Білорусі, Сербії, Італії, Греції, заступник міністра оборони України Борис Андресюк, начальник Департаменту гуманітарної політики Міністерства оборони Ілля Тищенко, представники Внутрішніх військ МВС України, сухопутних військ Міністерства оборони України, військових навчальних закладів. Гості завітали до Предстоятельської резиденції Митрополита Володимира і отримали благословення на подальші труди.
Святковий захід розпочався молебнем у храмі Різдва Пресвятої Богородиці. Службу звершив голова Синодального військового відділу архієпископ Львівський і Галицький Августин. По закінченні молебню владика привітав присутніх зі святом Пасхи. Далі військовики пройшли до Лаврських печер і вклонились чесним мощам преподобних отців.

12.04.2010. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир встретился с Сергеем Лавровым
В резиденции Предстоятеля Украинской Православной Церкви на территории Киево-Печерской Лавры состоялась встреча Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Владимира с министром иностранных дел РФ Сергеем Лавровым, который пребывал в Украине с официальным визитом. Предстоятель УПЦ поздравил гостя с Пасхой, подарил пасхальную писанку и книгу «Молитва за победу», освещающую молитвенный подвиг Православной Церкви в годы Великой Отечественной войны.
Во время пребывания в Лавре Сергей Лавров возложил цветы к могиле известного русского дипломата Е.В. Путятина, прах которого покоится на монастырском кладбище около храма Рождества Пресвятой Богородицы на Дальних пещерах Киево-Печерской Лавры.

12.04.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир звершив панахиду за загиблими в авіакатастрофі під Смоленськом
11 квітня у храмі Всіх святих, що на місті будівництва Воскресенського кафедрального собору, Блаженніший Митрополит Володимир відправив панахиду. Перед Віфлеємською іконою Пресвятої Богородиці Архіпастир підніс молитви за упокій душ архієпископа Гайновського Мирона та інших загиблих у Смоленській трагедії.
Окрім цього, під час телефонної розмови Предстоятель Української Православної Церкви висловив співчуття Митрополиту Варшавському та всієї Польщі Саві з приводу загибелі в авіакатастрофі президента цієї країни Леха Качинського, його дружини та супроводжуючих осіб.

14.04.2010. ИЕРУСАЛИМ. Блаженнейший Митрополит Владимир посетил Святую Землю
Предстоятель Украинской Православной Церкви прибыл на Святую Землю с чудотворной Вифлеемской иконой, которая пребывала в Украине с 3 по 11 апреля. В ходе паломничества по Святой Земле Блаженнейший Владыка побывал в базилике Рождества Христова в Вифлееме, куда был возвращен чудотворный образ, и помолился в пещере Рождества Христова, находящейся под амвоном храма.