Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.03.2010. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир передав Національному музею Тараса Шевченка примірник факсимільного видання Пересопницького Євангелія та декілька раритетів із свого зібрання

9 березня, у 196-річницю від дня народження Тараса Шевченка, Предстоятель Української Православної Церкви відвідав Національний музей Тараса Шевченка (бульвар Т.Шевченка, 12), якому передав у дар примірник факсимільного видання Пересопницького Євангелія та дев’ять раритетіних видань із свого зібрання шевченкіани.
Звертаючись до присутніх, Архіпастир привітав усіх із днем народження великого українського митця та підкреслив значення його постаті для нашої держави та її народу.
«Шанують Тараса Шевченка не тільки на Україні, але і в Європі та по всьому світі. Це все свідчить про те, що любов живе до Великого Кобзаря нашого народу. Нехай же щастить нашій країні, нехай щастить цьому музею, нехай буде проноситись пам’ять через усе життя великих даровитих талановитих людей, таких як Тарас Шевченко. Нехай йому Бог пошле Царство небесне, а нам бути більше уважними до його творіннь, де можна знайти відпові на багато хвилюючих людину питань», — відзначив Блаженніший Владика.
В свою чергу, директор музею Наталя Клименко подякувала Предстоятелеві нашої Церкви за «безцінну реліквію українського народу» і запевнила, що цей дар займе достойне місце в експозиції Національного музею. Також на згадку про відвідини музею Блаженнішому Владиці було подаровано семитомне видання творів Тараса Шевченка.
До речі, 1845 році, перебуваючи у Переяславі, Тараз Шевченко мав нагоду познайомитись із Пересопницьким Євангелієм, про що він зробив записи у своїх нотатках.
Наостанок, Первосвятитель ознайомися із матеріалами, що представлені в єкспозиційних залах.
Колекція музею складається з унікальних цінностей: оригіналів малярських робіт Шевченка, документів про його життя та творчість, рукописних списків його поезій, рідкісних фотографій поета та його друзів, першодруків творів Шевченка з його автографами, майже всіх видань творів поета й літератури про нього, починаючи з прижиттєвих і закінчуючи сучасними вітчизняними та зарубіжними виданнями. У 24 залах розміщено понад 4 тисячі експонатів.