Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.02.2010. КИЇВ. Представники Церков та медичної спільноти шукатимуть шляхи зменшення кількості абортів в Україні та профілактики ВІЛ/СНІДу

У Міністерстві охорони здоров’я України 17 лютого відбулося засідання Громадської ради з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, яке пройшло під головуванням академіка Юрія Кундієва та за участі заступника директора Департаменту кадрової політики, освіти і науки МОЗ України Олександра Волосовця. Представники Церков та медичної спільноти обговорили план діяльності на 2010 рік та проаналізували результати своєї поточної роботи, — повідомляє Інститут релігійної свободи.
Учасники засідання заслухали інформацію директора Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України Раїси Моісеєнко про результати Круглого столу з питань зменшення практики абортів в Україні. Вона повідомила, що зараз продовжується робота над доопрацюванням відповідної резолюції, яка має звернути увагу громадськості на найбільш важливі загрози, пов’язані з практикою штучного переривання вагітності.
В продовження цієї роботи члени Громадської ради торкнулись низки організаційних питань, пов’язаних з проведенням восени цього року у Києві міжнародного конгресу «Дар життя», присвяченого проблематиці та пошуку шляхів зменшення практики абортів в Україні. За наслідками обговорення було вирішено створити робочу групу з вирішення організаційних питань підготовки конгресу, до якої увійшли протоієрей Владислав Софійчук (УПЦ) — голова робочої групи, священик Андрій Нагірняк (УГКЦ) та виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін.
Також на засіданні Громадської ради при МОЗ України було порушено питання щодо факту проведення з 15 по 19 лютого в десяти вищих навчальних закладах столиці акції «Життя заради життя — 2010». Окрім безкоштовного та анонімного тестування студентів на ВІЛ/СНІД організатори поставили за мету роздати через волонтерів біля 40 тис. презервативів. Останній метод боротьби з епідемією ВІЛ/СНІД викликав небезпідставне занепокоєння учасників засідання.
З цього приводу представники Церков зауважили, що роздача молоді, та інколи навіть підліткам, презервативів лише сприяє ще більшій розпусті, оскільки акцентується увага на статевому потязі людини. Минулого року аналогічні зауваження з боку Церков були спрямовані до Міносвіти та висловлені по відношенню до проекту Концепції національної інформаційної громадських кампанії «Не дай СНІДу шанс!», який розглядався на попередньому засіданні Громадської ради при МОЗ. Однак знову організатори кампаній з протидії ВІЛ/СНІД масово розповсюджують презервативи та нехтують морально-виховними заходами, які б привчали молодь до відповідальної поведінки та закликали до дошлюбної стриманості.
Коментуючи цю ситуацію, голова Громадської ради академік Юрій Кундієв зауважив, що замість кропіткої роботи по вихованню в школярах та студентах високих моральних якостей, в навчальних закладах вирішили піти легшим шляхом, який часто лише заохочує молодь до раннього початку статевого життя та безвідповідальних стосунків.
За наслідками обговорення методики профілактики ВІЛ/СНІД у навчальних закладах Громадська рада при МОЗ ухвалила рішення спрямувати відповідні звернення до Міністерства освіти і науки України та до Громадської ради при Міносвіти з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями.
Учасники засідання також ознайомились з презентацією сертифікатної програми з біоетики та душпастирства охорони здоров’я «На службі охорони життя», розробленої та впровадженої на базі Філософсько-богословського факультету Українського католицького університету.
Під час презентації декан факультету о. Ігор Бойко відзначив, що метою цієї нової програми є гуманізація медицини на основі християнських цінностей. Задля цього учасники програми слухають специфічні курси з богословських та філософських дисциплін, біоетики та юриспруденції, що дозволяє їм отримати додаткову підготовку під час здійснення медичної практики чи душпастирської діяльності у хоспісах чи медичних закладах. На засіданні Громадської ради зазначена програма знайшла підтримку з боку МОЗ та викликала інтерес представників медичної спільноти.
Крім цього, Громадська рада розглянула відповідь профільного департаменту МОЗ на своє звернення про внесення до змісту листків-вкладишів, анотацій, інструкцій по застосуванню контрацептивних засобів відомостей, які у доступній формі будуть інформувати жінок про можливість абортивного ефекту та його вірогідності за умови користування такими медичними засобами. На думку учасників засідання, надані пояснення не розв’язують порушеного питання, а тому є потреба у додатковому опрацюванні даної пропозиції.
Наступне засідання Громадської ради при МОЗ України з питань співпраці зі Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій заплановано провести у березні. Одним із питань порядку денного визначено розгляд проекту нової редакції Закону України «Про захист суспільної моралі».