Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.02.2010. КИЇВ. У Національному центрі народної культури відбудеться експозиція сучасних ікон

12 лютого о 17:00 годині в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» буде представлено виставку сучасних ікон сімейної іконописної майстерні «Небо на землі», яку очолює священик Сергій Павелко. Виставка має назву «Per aspera ad astrum» («Через терни — до зірок»).
На виставці будуть представлені сучасні ікони із творчого доробку майстрів із Миколаєва. Відвідувачі побачать близько 30 робіт. До експозиції увійшли ікони, виконані в різних техніках, зокрема, авторські інтерпретації прийомів українських та зарубіжних іконописних шкіл, сучасна творча ікона.
Ідейним центром експозиції є ікона-тондо (коло) «Христос — Ангел Великої Ради» — Христос із крилами у колі Світла з розпростертими обіймами. Ми маємо допомогти Йому йти нам назустріч, без наших зусиль це не можливо. Промінь світла — це рух до вічності, до безсмертя.
Особливе місце на виставці посідають ікони «Богородиця Цілителька» та триптих «Благорозумний розбійник». Іконографія «Цілительки» значною мірою є духовним пошуком майстрів «Неба на землі». Знайшовши інформацію про ікону, що просяяла у 4 столітті у Грузії, але не збереглася, за словесними описами в літературі вони відтворили цей образ. Перед Богородицею предстали святі лікарі, що були відомі в історії церкви. Від давніх, таких, як Пантелеймон та Агапіт Печерський, до нашого сучасника — Св. Луки Войно-Ясенецького. Триптих «Благорозумний розбійник» є зразком сучасного українського іконопису — поєднання канонів та сприйняття Святого Письма сучасною людиною. За апокрифами, благорозумний розбійник — перша людина, що увійшла до раю. Його образ уособлює непростий шлях християнина, котрий прямує до вічності. Людина, що мечем проколює тіло розбійника — образ спокус сучасного світу.
Шукаючи нові засоби виразності, іконописці майстерні «Небо на землі» прагнуть дотримуватися давніх технологій — використовують тільки природні матеріали, а фарби готують власноруч із мінералів та пігментів.
Прагнучи звернути увагу глядача на сучасну ікону, миколаївські іконописці вдалися до нетрадиційного оформлення експозиційної зали. Замість звичного яскравого освітлення на відвідувачів чекає напівтемне приміщення і ліхтарики, якими вони освітлюватимуть експонати. Сутінки символізують матеріальний, смертний світ. Людина своїм духовним зором має осягнути в ньому те, що поєднує її душу зі світлом, побачити у промені світла небесний Образ.
Сьогодні майстри-іконописці бачать своїм завданням допомогти людям глибше зрозуміти істинне значення ікони. На думку керівника майстерні отця Сергія Павелка, ікона в наш час сприймається як окультно-декоративний предмет інтер’єру або фетиш (оберіг) у побутових потребах, які не є духовними питаннями. Для того, щоб відчути первинне призначення ікони, потрібно звершити духовну роботу — вернутися до Господа. «Побутує думка, що в іконі немає нічого нового, вона тільки повторює існуючі канонічні зразки, — каже отець Сергій Павелко. — Насправді ж канон не обмежує, а навпаки — надихає на пошук, на нові звершення в ім’я Христове».
Виставка діятиме з 12 лютого до 12 березня щодня, крім понеділка та останнього вівторка місяця, з 10.00 до 17.30.
Адреса музею: Київ, вул. Івана Мазепи, 29.
Їхати: ст.м. «Арсенальна», авт.№24, трол.№38 до кінцевої зупинки за Києво-Печерською лаврою.
Телефони для довідок: т/ф: 362-44-62, 280-52-10, 288-92-68