Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.01.2010. ВІННИЦЯ. Київській патріархат здійснив спробу захоплення Свято-Димтрівського храму у селі Стадниця

Ще 17 грудня 2009 року громада храму Святого Димитрія Солунського села Велика Стадниця Вінницького району разом зі своїм священиком Миколаєм Строком вирішила повернутися в лоно Української Православної Церкви з розколу в якому перебувала з 1993 року. Було проведено зібрання активу громади та зібрано більше 600 підписів від селян про перехід до УПЦ.
Після звернення до Вінницької єпархії, а згодом і до Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, отець Миколай Строк 24 грудня повернувся з Києва до своєї пастви священиком канонічної Церкви. Він покаявся перед парафіянами за те, що разом з ними довгий час йшов хибним шляхом, перебуваючи в розколі і духовній ізоляції.
27 грудня до Стадниці прибули офіційні представники єпархії: секретар протодиякон Владислав Демченко та благочинний храмів Вінницького району протоієрей Володимир Тютенко. Отець Владислав зачитав Розпорядження Блаженнішого митрополита Володимира та наказ архієпископа Симеона про призначення о. Миколая Строка настоятелем храму Святого Димитрія Солунського. Потім був відправлений подячний молебень.
Цього ж дня до Стадниці прибув керуючий Вінницько-Брацлавською єпархією УПЦ КП «єпископ» Онуфрій Хаврук у супроводі декількох «священиків». Мешканці Стадниці заявили розкольникам, що вони є небажаними гостями у селі, громада якого відтепер належить до Української Православної Церкви, і відмовилися впустити їх до свого храму.
Не увійшовши по-доброму, представники Київського патрархату увійшли до нього силою. 3 січня, за допомогою місцевого жителя, вони зламали замки на церковній брамі і на дверях храму та запустили до церкви з півсотні привезених з Вінниці молодих людей. Ці так звані парафіяни виявилися представниками вінницького осередку ГО «Свобода» Олега Тягнибока. Саме вони та ще троє-четверо місцевих були присутні на «службі», яку правили ті, хто наказали зламати церковні двері.
Справжні ж парафіяни повідомили свого священика Миколая Строка, котрий обслуговує також і сусідню парафію с. Гавришівка і був там на службі, про те що сталося та викликали представників правоохоронних органів.
На місце події прибув сільський голова та керівник відділу у справах релігій ОДА І.Салецький. Представники влади склали акт про злам замків та опечатали церковні двері. Тепер храм залишиться закритим до вирішення його майнової приналежності, а мешканці Стадниці на Різдво Христове молитимуться в пристосованому приміщенні. Отець Миколай Строк та його паства сподіваються на вирішення конфлікту і просять в усіх православних молитовної підтримки.
Прес-служба Вінницької єпархії