Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.01.2010. КИЇВ. Голова Синодального військового відділу УПЦ звернувся до Міністра внутрішніх справ України з проханням зупинити беззаконня навколо Свято-Покровського храму села Мусорівці

МІНІСТРУ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
ЛУЦЕНКУ Ю.В.
Вельмишановний Юрію Віталійовичу!
У ці передсвяткові дні сталася подія, яка викликала в серцях багатьох священнослужителів і вірних нашої Церкви тривогу. На офіційному сайті Української Православної Церкви (www.orthodox.org.ua) був оприлюднений рапорт архієпископа Тернопільського і Кременецького Сергія на ім’я Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира з приводу спроби прибічників «УПЦ Київського патріархату» захопити Свято-Покровський храм у селі Мусорівці Збаразького району Тернопільської області, що була здійснена 3 січня 2010 року.
За словами Високопреосвященнішого Владики Сергія, цей акт вандалізму щодо православної святині вчинили представники націоналістичних організацій, зокрема, партії «Свобода».
«3 січня, після Божественної літургії, 100 чоловік розпочали бити молотом i зубилом центральні вхідні двері церкви, — говориться у документі. — Розбивши засув i замок, але не змігши ввійти всередину храму, штурм продовжили через бокові пономарські двері. Розбили двері сокирою, потім великою, 5-метровою дерев’яною колодою та ломами вщент порубали їх. Цією ж колодою, лавкою, дерев’яними брусами били священників i прихожан, які відчайдушно стримували нападників i чудом Божим захистили храм.
Також побили вікна, i кидали в храм металеві предмети, дерев’яні дошки з цвяхами, піротехніку, димові шашки, запалені ганчірки тощо. При них були каністри з бензином, багато гуми, чим вони погрожували знищити храм, якщо його віддадуть».
Прикро, що все це беззаконня відбувалося в присутності начальника Управління МВС України у місті Збараж Тернопільської області Табаки Богдана Володимировича.
Це беззаконня продовжувалося доти, поки наших, побитих до крові, непритомних прихожан почала забирати машина швидкої допомоги. Один із захисників нині знаходиться в обласній реанімації.
За свідченнями очевидців, після цього кривавого розбою «священик» КП Святослав Швець віддячив молодиків пачкою грошей, i запросив їх на 6-7 січня продовжити, більш успішно, штурм храму.
Вельмишановний Юрію Віталійовичу! Свято-Покровський храм у селі Мусорівці був збудований коштом громади канонічної Української Православної Церкви, яку очолює настоятель протоієрей Іоан Пивоварчук, що прослужив у священому сані 41 рік. Селяни по копійці зносили ці гроші, виділючи їх зі своїх невеликих прибутків.
Це вже п’ята спроба захопити Покровську церкву; почалося все зі намагання не дати можливості архієпископу Тернопільському і Кременецькому Сергію освятити цей дім Божий у вересні 2009 року.
Знаю Вас, як порядного та принципового керівника, який на своїй посаді намагається зробити все необхідне, щоб у країні було якомога менше правопорушень. Тож настійно прошу Вас, вельмишановний пане Міністре, не оминути своєю увагою цю скандальну справу, компетентно розібратися у даній складній ситуації, а також вжити необхідних заходів, щоб зупинити беззаконня i захистити законне право православної громади, що існує вже понад 300 років, молитися в своєму новому храмі на своїй рідній українській землі.
З глибокою повагою і побажанням Божої допомоги у високому відповідальному служінні державі