Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

31.12.2009. КИЇВ. Завершилося перебування Почаївської ікони Божої Матері в Італії

За благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира з 17 по 28 грудня Почаївська ікона Божої Матері перебувала в італійських містах Мілані та Римі. За період перебування святині на італійській землі їй вклонилося щонайменше 15 000 наших співвітчизників.
У Мілані святиня перебувала з 17 по 24 грудня, де їй мали змогу вклонитися не лише українці Мілану, але й Венеції, Генуї, Болоньї та інших північно-італійських міст. Разом із нашими співвітчизниками 20 грудня, в день пам’яті святителя Амвросія Медіоланського, молився і Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, про що вже повідомлялося раніше на нашому сайті.
24 грудня Почаївська ікона Богоматері прибула поїздом з Мілану до Риму. На центральному залізничному вокзалі «Рома Терміні» ікону зустрічали духовенство та віруючі православних парафій італійської столиці – святителя Миколая Чудотворця та святої великомучениці Катерини. Із залізничного вокзалу духовенство та вірні хресним ходом пронесли святиню вулицями Риму до храму святителя Миколая Чудотворця, який розташований недалеко від вокзалу. Того ж дня в храмі була звершена святкова всенощна під свято святителя Спиридона Триміфунтського та акафіст перед Почаївською іконою Богоматері.
25 грудня в храмі святителя Миколая була звершена Божественна літургія та акафіст, після чого настоятель храму – архімандрит Павел (Фокін) був нагороджений ювілейним орденом «450-річчя принесення на Волинь Почаївської ікони Божої Матері». Протягом дня до ікони не переставали підходити віруючі, серед яких більшу частину складали українські заробітчани, для яких цей день був вихідним, оскільки в Італії 25 грудня святкується Різдво Христове.
26 грудня чудотворний образ був перенесений до іншої православної парафії Риму – храму святої великомучениці Катерини, де цього дня також була звершена Божественна літургія. Після богослужіння співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира нагородив настоятеля храму ігумена Филипа (Васільцева) церковним орденом за труди по організації принесення ікони до Італії та з нагоди 40-ліття з дня народження.
Того ж дня іконі мали змогу вклонитися чисельні віруючі, серед яких Посол України у Ватикані Т. І. Іжевська з співробітниками посольства, представники Посольства України в Італійській Республіці, Посол Російської Федерації в Італійській Республіці О. Ю. Мєшков зі співробітниками російського дипломатичного представництва.
За час перебування чудотворного образу в храмі св. Катерини перед ним також відправив молебень з акафістом керуючий румунськими православними парафіями на території Італії єпископ Силуан (Румунська Православна Церква) з чисельними віруючими. Помолитися перед образом Богородиці прибували православні українці з Неаполя, Перуджі, Пескари, Катанії та інших міст центральної та південної Італії.
Слід також відзначити, що Божа Матір зібрала не лише православних різних національностей, але й українських греко-католиків та католиків. Зокрема, чудотворному образу вклонився греко-католицький єпископ Егнатійський Діонісій (Ляхович), апостольський візитатор для українців греко-католиків Італій та Іспанії, з представниками духовенства Італії, монахинями та віруючими.
28 грудня Почаївська ікона Богоматері відбула до Києва. Під час перебування закордоном чудотворний образ супроводжували насельники Свято-Успенської Почаївської Лаври – ігумен Лавр (Тихий) та ієродиякон Порфірій (Підгурський), а також представник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич.