Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.12.2009. СУМЫ. Епископ выступил против новых беззаконий филаретовской секты

Голові Сумської обласної державної адміністрації
Лаврику М.І.
Копії:
Голові Сумської обласної ради Токарю В.М.;
Прокурору Сумської області Горбаню О.П.;
НачальникуГоловного Управління МВСУкраїнив Сумській області МоскальчукуО.О.;
НачальникуУправління СБУ в Сумській області Ващенку О.М.
Шановний Миколо Івановичу!
Останнім часом ситуація щодо нових спроб зазіхання на законні права та інтереси православних віруючих Сумщини викликають наше занепокоєння. Так, 3 грудня 2009 року на моє ім’я надійшли телеграми від благочинного Охтирського церковного окургу прот. Євгена Сопіги, який повідомив мене про те, що представники конфесії, яка зареєстрована як УПЦ КП, вчиняють спробу захопити Архангело-Михайлівський храм м. Охтирки. Напередодні подібна інформація надходила від віруючих та духовенства Охтирки. Люди сприймають таке нехтування їхніх законних інтересів як чергову спробу дестабілізувати суспільний спокій в регіоні, використовуючи релігійний фактор.
Інші факти стосуються подій у Краснопільському районі. Так, 25-26 листопада 2009 року в с. Велика Рибиця Краснопільського району представники тієї ж самої конфесії УПЦ КП збирали підписи серед жителів на підтримку переходу Успенської парафії Сумської єпархії УПЦ цього села до УПЦ КП. Також відбулася спроба схилити старосту до передачі молитовного будинку прихильникам УПЦ КП.
30 грудня 2009 року в с. Миропілля Краснопільського району представник УПЦ КП, прибувши до населеного пункту, зробив спробу агітації місцевих жителів щодо переходу до їхньої конфесії.
Наведені факти були викладені у відповідних рапортах на моє ім’я. У всіх зазначених випадках церковні рейдери УПЦ КП не знайшли підтримки. Православні жителі зазначених населених пунктів висловили своє небажання змінювати свою конфесійну приналежність. Вони вважають, що таке нехтування їхнім правом вирішувати їхню релігійну приналежність є грубим порушенням конституційного права на свободу віросповідання з боку представників УПЦ КП. Православні віруючі також звертаються до мене як до Керуючого Сумською єпархією УПЦ із проханням захистити їх від незаконних дій прихильників УПЦ КП, зупинити злочинні захвати церковного майна парафій нашої єпархії.
Шановний Миколо Івановичу! Під час нашої останньої зустрічі Ви запевнили мене, що на Сумщині більше не буде захватів храмів, що Ви докладете зусиль для створення атмосфери суспільного спокою у міжконфесійних стосунках. Нажаль, наведені факти не дають підстав для оптимістичних висновків. У зв’язку із цим знову звертаюсь до Вас як до представника державної влади із проханням захистити законні конституційні права та інтереси православних громад Сумської єпархії УПЦ та припинити спроби захватів православних храмів з боку прихильників УПЦ КП. Вважаю, що Ви маєте достатньо владних повноважень для налагодження суспільного миру в області. Сумщина повинна перестати бути регіоном церковного рейдерства та систематичного порушення конституційних прав і свобод православних громадян. При цьому, виконуючи свої посадові обов’язки як Керуючого Сумською єпархією, залишаю за собою право звертатися до владних інстанцій та широкої громадськості про допомогу у позитивному вирішенні питання захисту прав і свобод православних віруючих Сумської єпархії.
З глибокою повагою
+ЄВЛОГІЙ,
ЄПИСКОП
СУМСЬКИЙ І ОХТИРСЬКИЙ