Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.12.2009. КИЇВ. Відкривається виставка української ікони XVII — XІX століття

У галереї «Дукат» відбуваеться виставка «Українська ікона XVII — XІX століття». На виставці представлені майже 40 творів іконопису з різних куточків нашої країни.
За словами співорганізатора проекту мистецтвознавця Олександри Рак, особливої уваги заслуговують такі визначні взірці ікони ХVІІ ст., як «Параскева П`ятниц», «Господь Вседержитель» і «Таємна Вечеря» з Волині; «Благовіщення» і «Собор Архістратига Михаїла»з Галичини та «осподь Вседержитель»із Жовкви. Західноукраїнські ікони написані під впливом католицького мистецтва, що відобразилось як на їх сюжетах, так і на загальній манері виконання. Зокрема, на виставці представлені ікони Богородиця — Нев`янучий цвіт і Марія та Анна з малим Ісусом» — зазначила О.Рак.
ХVІІІ ст. презентоване іконописом центральних регіонів України. Це визначні зразки українського бароко «Великомучениця Варвара», «Святий Миколай» та «Цар на троні».
Також в галереї представлені ікони ХIХ ст., характерні для Київщини: «Благовіщення», «Архістратиг Михаїл», «Успіння Богородиці», «Введення до храму», «Новозавітня Трійця» та інші.
УНІАН