Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.12.2009. ЛУЦЬК. Представники єпархії взяли участь у акції до Всесвітнього дня боротьби зі СНІД

1 грудня, із нагоди Міжнародного дня боротьби зі СНІД на Театральному майдані виклали із лампадок символічну фігуру у вигляді стрічки. Участь у мітингу-реквіємі взяли понад сотня студентів та семінаристів. Метою акції було єднання і порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми, привернення уваги громадськості до проблем толерантності, подолання стигми та дискримінації щодо тих, хто живе з ВІЛ/СНІД.
Захід розпочався зі «Свічкової ходи» медучилища до Театрального майдану, де, власне, і пройшов мітинг-реквієм. Учасники акції, які пройшли вулицею Лесі Українки із лампадками у руках, виклали з них символічну фігуру у вигляді стрічки.
За благословенням митрополита Луцького і Волинського Ніфонта і на запрошення голови Волинської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Валентини Пришко в акції взяли участь викладач Волинської духовної семінарії протоієрей Олександр Богданов та студенти ВДС.
Протоієрей Олександр Богданов припустив, що поширення ВІЛ/СНІД – це Божа воля, щоб люди зрозуміли, що є безцінний дар – безсмертна душа. «Якщо людина забула про Бога, то в неї в душі виникає якийсь вакуум, простір, де оселяється гріх». Отець Олександр закликав помолитися за людей, яких вразила «чума ХХ століття»: «Проблема СНІД – це проблема безпосередньо пов’язана з рівнем духовності і моралі молоді. Сьогодні багато говориться про фінансову кризу, але чомусь не видно занепокоєння духовною кризою у нашому суспільстві. Церква завжди підтримувала хворих, зауважуючи, що неможливо однозначно пов’язати хворобу з тим чи іншим гріхом.
Однак, з духовної точки зору будь-яка хвороба, як і все негативне в цьому світі, є наслідком пошкодження людської природи гріхом. СНІД – це не просто хвороба, це заклик Божий усьому людству усвідомити себе і зробити спробу змінитись.
Обов’язок Церкви – профілактика ВІЛ серед молодого покоління шляхом виховання його в дусі традиційних християнських цінностей, передусім наголошенням на високому значенні інституту сім‘ї. Міцна і здорова сім’я – саме те, що вбереже молоду людину від наркотиків, і розбещення – головних шляхів поширення СНІД».
Головний лікар центру боротьби та профілактики ВІЛ/СНІД Олена Макаренко додала, що люди на цій площі збираються не вперше. «Тут переважно – діти 14-16-ти років. Нашій найстаршій дитині із ВІЛ – тринадцять років», — сказала вона. За словами Олени Макаренко, цей хлопчик – такий як усі.
«Наша мета – бути співчутливими, розуміти цих людей. Інша мета – бути обачними в житті самим, щоб нікого ця хвороба не торкнулася», — додала Олена Макаренко.
Затим учасники реквієму вшанували усіх померлих від цієї хвороби хвилиною мовчання.
Прес-служба єпархії