Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.12.2009. ЛУЦЬК. Протоієрей Василь Росощук здійснив освячення пам’ятника «Жертвам політичних репресій та голодоморів»

28 листопада, було відкрито, перший на Волині пам’ятник жертвам політичних репресій та голодоморів. Вшанував пам’ять загиблих у ті страшні роки і голова облдержадміністрації Микола Романюк. У свій промові він зазначив: «Дуже важко говорити про страшну трагедію, але ми повинні, й завжди будемо про це пам’ятати. Мільйони невинних загиблих нагадують нам про цінність Свободи та Незалежність. Тож нехай цей пам’ятник стоїть тут вічно і нагадує усім нам, нашому молодому поколінню, що таке Голодомор».
Після виступу державних діячів та очевидців цього лиха було звершено заупокійну літію настоятелем Свято-Миколаївського храму протоієреєм Василем Росощуком та кліриком цього ж храму священиком Андрієм Яковлюком. Після молитви за усопшими священик Андрій Яковлюк виголосив слово, у якому закликав уникати будь-яких проявів екстремізму, братоненависті, помсти та поділення на своїх і чужих. Притримуватися тих християнських чеснот, які відкидала богоборницька влада — віри, надії та любові. Саме свята віра, тверда надія та всеперемагаюча любов, як зазначив священик, зможуть допомогти побудувати майбутнє, але вже майбутнє з БОГОМ, та уникнути повторення страшних помилок. Було також закликано ще раз згадати загиблих молитвою, щоби їм було дароване Царство Небесне.
Нині у Ківерцівському районі проживає 82 свідки, які пережили страшні події 1932-1933 років.
Ініціатором встановлення пам’ятника виступила Ківерцівська районна організація Всеукраїнського об’єднання ветеранів. Проект розробив архітектор Андрій Козлинець. Монумент виготовлено в кар’єрі Янової Долини на Рівненщині. Будівництво велось за спонсорські кошти.
Прес-служба єпархії