Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.11.2009. НІЖИН. Вшановано пам’ять жертв політичних репресій та голодоморів ХХ століття

24 листопада, єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней звершив заупокійну літію за жертвами політичних репресій та голодоморів ХХ століття у місті Прилуки на площі біля Спасо-Преображенського собору. Владика освятив місце, де буде встановлено пам’ятник жертвам репресій та голодоморів.
У церемонії закладення каменя на місці будівництва пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років взяли участь Президент України В. Ющенко, голова Чернігівської облдержадміністраціїї В. Хоменко, міській голова Прилук Ю. Беркут та інші державні посадовці.
Керуючий Ніжинською єпархією подарував главі держави образ Пресвятої Богородиці «Скорботна». Звертаючись до Президента, владка зокрема сказав: «Ця ікона є свідком тих трагічних подій, які випали на долю нашого народу в ХХ столітті. Безбожники вчинили над нею наругу, поклавши замість підлоги у хліву, але Мати Божа явила Свою святиню віруючим. Ікону було знайдено і перенесено до оселі, в якій мешкала православна родина. І тут сталося чудо: на чорній дошці ледь помітно проявився образ Пречистої і з часом засяяв в усій своїй красі. Сьогодні ми молимо Небесну Заступницю перед Прилуцьким чудотворним образом Божої Матері «Скорботна», щоб Її молитвами і наша багатостраждальна Україна оновилася і засяяла світлом душевної величі й краси нашого народу».
Довідково: Від Голодомору 1932-1933 років на Прилуччині постраждали 100 населених пунктів. Прізвища 4256 мешканців Прилуцького району включені до Національної книги пам’яті жертв Голодомору. В населених пунктах району встановлено 30 пам’ятних знаків на вшанування пам’яті жертв Голодомору.
Прес-служба єпархії