Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.11.2009. ВАТИКАН. Папа Римський оголосить святим вихідця з Волині

Папа Римський Бенедикт XVI 11 жовтня на площі святого Петра в Римі оголосить святим блаженного архієпископа Зигмунта Фелінского, який народився на Волині.
Доля Фелінского тісно пов’язана з Україною і Росією. Як повідомили в Санкт-Петербурзькому католицькому парафії святої Катерини Олександрійської, з 73 років життя майже 30 років кандидат на прославлення провів у Росії.
Він народився в 1822 році на Волині в дворянській сім’ї, закінчив з відзнакою математичний факультет Московського університету, Санкт-Петербурзьку духовну семінарію. У 1855 році був висвячений на священика і служив в парафії святої Катерини Олександрійської на Невському проспекті. У 1857 році майбутній єпископ заснував жіночу чернечу конгрегацію францисканок Сім’ї Марії.
У 1862 році Папа Римський Пій IX призначив Зигмунта Фелінского архієпископом Варшавським. Через півтора року, після придушення чергового польського повстання, царська влада заслали його в Ярославль на 20 років. Після закінчення посилання в 1883 році архієпископу було заборонено повертатися до Варшави, і той осів у Галичині.
Фелінскій помер у Кракові 17 вересня 1895. Нині його тіло перебуває в одній з крипт Варшавського кафедрального собору.
На урочистості, присвячені канонізації Фелінского, відправляється невелика російська делегація — двоє священиків і група парафіян із петербурзького храму святої Катерини Олександрійської, де служив архієпископ.
Польська делегація буде більш представницькою — планується, що в Рим на канонізацію прибуде президент країни Лех Качинський.
У богослужінні канонізації будуть брати участь католицькі ієрархи з Польщі та України — примас Польщі кардинал Юзеф Глемп архієпископ Краківський, колишній секретар Папи Івана Павла II кардинал Станіслав Дзівіш, кардинал Франтішек Махарський, голова Конференції єпископів Польщі архиєпископ Юзеф Михалик, архієпископ Варшавський Казімєж Нич і голова Конференції католицьких єпископів латинського обряду України архієпископ Львівський Мечислав Мокшицький. Після прославлення Зигмунта Фелінского польські й українські єпископи проведуть меси на знак подяки в римських храмах.
Разом з архієпископом Зигмунт Фелінскім до лику святих 11 жовтня будуть зараховані французька черниця Жанна Жуган і чернець Даміан де Вестер, фламандець, який відомий у світі як «апостол прокажених». На його канонізацію до Ватикану прибудуть 11 хворих на проказу з Гавайських островів.
www.zaxid.net