Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.10.2009. ЛУЦЬК. Відбувся Хресний хід з нагоди престольного свята кафедрального собору

22 жовтня, за благословенням керуючого Волинською єпархією митрополита Луцького і Волинського Ніфонта православні лучани хресною ходою вирушають до тимчасового храму Всіх святих землі Волинської, де будується кафедральний собор. В цьому році хресний хід розпочався у четвер о 16-й годині молебнем біля Свято-Покровської кафедральної церкви Луцька. Торжества очолив владика Ніфонт.
Для піднесення духу православних волинян з благословення владики священики несли святині: ікону Пресвятої Богородиці «Всецариця», яка спеціально була написана на прохання митрополита на Афоні для Волинської землі, ікону Покрова Пресвятої Богородиці, ікону всіх Угодників землі Волинської, ковчег з мощами преподобних Києво-Печерських та ікону Пресвятої Богородиці «Скоропослушниця», котра мандрує храмами єпархії.
Сотні віруючих людей разом зі священнослужителями вирушили до майбутнього собору. Прикрашали хресний хід церковними піснеспівами вихованці Волинської духовної семінарії під керівництвом протоієрея Петра Муляра. Також в цих святкуваннях брали участь вихованки регентських класів, що діють при ВДС. В центрі міста на Театральному майдані митрополит прочитав Євангеліє і окропив усіх святою водою.
Далі віруючі лучани вулицями Волі, Шопена, Перемоги, Соборності попрямували до кінцевої зупинки — тимчасового храму на честь Волинських святих.
Відразу розпочалася святкова всенічна. Літію очолив митрополит Ніфонт.На полієлей вийшли два архієреї: митрополит Луцький і Волинський Ніфонт та єпископ Туровський і Мозирський Стефан (Білорусія) і понад шістдесят священиків. Перед помазанням святим єлеєм митрополит Ніфонт подякував усім гостям за те, що вони приїхали розділити з волинянами радість престольного свята. Після слова митрополита всі присутні у храмі (а людей зібралося дуже багато) разом подякували гостям словами «Cпаси Вас, Господи».
Помазували святим єлеєм владика Ніфонт, владика Стефан та намісник Свято-Хресто-Воздвиженського Чарторийського монастиря архімандрит Володимир (Гапонюк).