Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.10.2009. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив Церковно-археологічний кабінет

В рамках урочистостей, що відбуваються в зв’язку із святкуванням 20-річчя із дня відродження Київських Духовних шкіл, а також 190-річчя реорганізації Києво-Могилянської Академії в Київську Духовную Академію, було відкрито Церковно-археологічний кабінет КДАіС.
Чин освячення кабінету звершив Блаженніший Митрополит Володимир, після чого він звернувся до присутніх викладачів, вихованців та гостей навчального закладу. «Кілька років назад Священний Синод постановив відкрити у Києво-Печерській Лаврі церковний музей. Хоча та колишня слава ще далека від нас, і тим не менш, сьогодні було створено маленький початок майбутньої великої справи», — сказав Первосвятитель. На згадку про урочистий день відкриття, Блаженніший Владика подарував музею примірник Постової Тріоді, 1664 року видання.
У відповідь Ректор КДАіС архієпископ Бориспільський Антоній подякував Митрополиту Володимиру за допомогу у створенні кабінету.
«Заснування Церковно-археологічних музеїв зажди було пов’язано із певними особистостями, котрі відігравали важливу роль і в історії Церкви, і в історії суспільства. Ми бажаємо вам Божої допомоги та запевнюємо, що зробимо все можливе, щоб духовна освіта і все, що з нею пов’язано розвивалось під вашим омофором, по вашим молитвам, благоуспішно і послужило на користь Церкві і українському суспільству», — зазначив Владика Ректор.
Після цього Владика Митрополит оглянув експозицію музею, значну частку якої становлять речі із особистих колекцій Предстоятеля Української Православної Церкви. Також частина експонатів була люб’язно надана керівництвом Києво-Печерського заповідника. Загалом, музейна експозиція відображає віхи історії Київських Духовних шкіл, починаючи з 1615 року, коли була заснова Києво-Братська школа, попередниця Академії.