Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.10.1009. КИЕВ. Приветствие Блаженнейшего Митрополита Владимира участникам чтений

Вітання організаторам, учасникам і гостям
II-х Покровських Міжнародних просвітницьких читань
Київ, 22 жовтня 2009 року
Ваші Високопреосвященства і Преосвященства!
Дорогі браття й сестри! Пані та панове!
Радий вітати вас у день початку Других Покровських міжнародних просвітницьких читань — церковно-наукового форуму, який зібрав людей, небайдужих до проблем сьогодення.
Читання стають традиційними, і це дає надію, що з часом вони бу-дуть охоплювати все нові й нові сфери, де віруючий розум може допомогти просвіті, а чисте і осяяне благодаттю серце зможе надихнути до нових зве-ршень.
Читання відбуваються під знаком двох визначних ювілеїв — 300-річчя від дня преставлення нашого святого земляка, святителя Димитрія (Туптала), митрополита Ростовського, та 200-річчя від дня народження ви-датного письменника та мислителя Миколи Васильовича Гоголя. І самий збіг таких пам’ятних дат дає привід для роздумів.
Святитель Димитрій Ростовський і Микола Васильович Гоголь пока-зали світові безмежні можливості Святої Православної Церкви у справі освіти і просвіти. Кожен на своєму поприщі, вони, будучи глибоко вірую-чими та водночас високо освіченими людьми, ніколи не відділяли віру від знань. Вірою і знаннями вони наблизилися до Христа Спасителя, Який є для всіх нас «Путь, і Істина, і Життя» (Ін. 14. 6) — і залишили нам у спа-док свої визначні труди, які показують Христа і Його святих, життя у світі і боротьбу зі страстями та гріхами.
І Церква ніколи не відділяла віру від знань, не протиставляла свободу творчості людини смиренню та послуху. Від початку Церква нагадує всім Своїм вірним чадам, і всім, хто ще не увійшов до спасительної церковної огорожі, слова Христові: «Пізнайте Істину, і Істина звільнить вас» (Ін. 8. 32). Саме перебування в Істині Христовій викликає до життя справжнє смирення, яке охороняє віру і зберігає неушкодженим вірне знання, — від-так, і вся церковна педагогіка спрямована на ствердження дитини, підлітка, молодої людини в основах Христової Істини. Таке тільки життя і може на-зиватися справжнім життям. Таке життя сповнене істинною свободою. Жи-вучи таким життям, людина стає справді людиною, створеною за образом Божим.
«Служіння любові» — так визначили головну тему цьогорічних Чи-тань організатори. Справді, Церква у світі несе багатогранне служіння, за-кликає до Христа і веде до спасіння різними способами, у різних формах та культурних традиціях. Але незмінним залишається служіння любові. Саме любові так не вистачає сьогоднішньому світові, в якому панують ненависть і ворожнеча. Та часто цей «світ», який «у злі лежить» (1 Ін. 5. 19), просто не має взірця, на який можна було би рівнятися, прикладу, який можна на-слідувати. Тому радісно, що тут сьогодні зібралися люди, які намагаються своїм життям і своїми талантами показати образ і приклад для наслідуван-ня, люди, які своєю любов’ю преображають світ, вносять у нього тепло і злагоду, мир і високе натхнення.
Я бажаю успіхів всім організаторам, учасникам і гостям Других По-кровських міжнародних просвітницьких читань, бажаю плідної роботи во славу Божу, на благо Святої Церкви і народу Божого.

+Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви
м. Київ, 22 жовтня 2009 р.