Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.10.2009. ВІННИЦЯ. В містах і селах єпархії відзначають Свято парафії

Свято парафії – це один з масштабних заходів, який проходить вперше, за благословенням архієпископа Вінницького і Могилів-Подільського Симеона, в рамках проголошеного в єпархії року місіонерства і духовного просвітництва. Девіз свята: «Православ’я – це життя у Христі». Під цим девізом святкування пройдуть в усіх парафіях єпархії. За задумом організаторів вони мають згуртувати людей навколо парафіяльних храмів та об’єднати в спільній справі підготовки до свята. З метою залучення до святкувань більшої кількості людей та розширення святкової програми, свято парафії проводиться у приміщеннях будинків культури, шкіл, дитячих садочків, клубів тощо. Обов’язковим елементом свята є живе, неформальне спілкування людей з духовенством у формі бесіди з запитаннями і відповідями. Для цього у кожному благочинні обрані священики-місіонери, котрі готують спеціальні лекції для кожної парафії. З цією ж метою на святкування, які проходять у районних центрах та великих селах, приїздять представники єпархіального місіонерського відділу. До програми Свята парафії також обов’язково входить перегляд православного відеофільму, концерт та конкурси дитячої творчості. Святкування Свята парафії у Вінницькій єпархії триватиме до січня 2010 року.
Першими Свято парафії відзначили у Барському районі. 22 вересня у с. Іванівці відбувся концерт, за участю парафіяльного церковного хору та місцевих школярів. З тих пір вже в багатьох парафіях відбулися подібні заходи. Найяскравішими поки що виявилися святкування у с. Уланів Хмільницького району та с. Гармаки Барського району.
До участі в святі долучаються всі: і діти, котрі із задоволенням співають,танцюють, беруть участь у міні-виставах, і представники влади, котрі надають допомогу організаторам.
На жаль, у деяких селах, як показують звіти оргкомітетів на місцях, не було виявлено належного рівню підготовки. Тому на такі парафії приїздитимуть колективи з сусідніх сіл. Це стимулюватиме місцевих парафіян ретельніше готуватися до наступного свята, яке знову проводитиметься в наступному році.
Свято парафії вже пройшло в деяких районних центрах, зокрема у м. Калинівці, а також у Чернівцях і Барі, де воно відзначалося 20 жовтня. Чернівці особливо здивували високим рівнем підготовки. У переповненому залі місцевого Будинку культури панувала така піднесена святкова атмосфера, яку не змогло порушити навіть короткочасне відключення світла.
Свято у Барі проходило також урочисто і відзначилося великою кількістю учасників. Серед них хорові церковні і світські колективи, музиканти-віртуози, співаки і танцюристи. Порадувала глядачів своїм співом матушка Ольга – дружина настоятеля Свято-Успенського храму м. Бару протоієрея Георгія Холода. Разом із хором вона виконала для кант на честь Почаївської ікони Божої Матері, а наприкінці концерту заспівала усім пісню-побажання: «Дай Бог, вам, друзі і родина, щоб ви сто років в щасті жили». А завершився концерт у Барі нагородженням переможців конкурсів дитячої творчості. Найкращим художникам, майстрам з ліплення та вишивки нагороди вручили Барський міській голова Олександр Козак з представниками районної ради та Барського земляцтва.
Свято парафії у Вінницькій єпархії тільки набирає оберти. Найцікавіше ще попереду. А організатори і глядачі сподіваються, що ця ініціатива владики Симеона принесе велику користь Церкві і духовну насолоду людям.
Прес-служба Вінницької єпархії.