Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.10.2009. ГЛУХІВ. Архієпископ Лука вважає неприпустимим розповсюдження недостовірних фактів, які дискредитують кліриків єпархії

На офіційному сайті Сумської єпархії Київського патріархату від 22 серпня 2009 року розміщено інформацію «Сумська єпархія зростає і міцніє», в якій іде мова про колишнього клірика Конотопсько-Глухівської єпархії р.Божого Михаїла Миханчука. Джерелом інформації названо прес-центр Сумської єпархії КП.
В названій статті частина інформації подана неправдиво, з використанням недостовірних фактів, що призводить до грубого викривлення суті питання.
«Днями до Сумського єпархіального управління з проханням прийняти в клір єпархії завітав священик, — говориться в інформації. — Після недовгої розмови виявилося, що цей священик колишній клірик Конотопсько-Глухівської єпархії УПЦ Московського Патріархату, секретар єпархії митрофорний протоієрей Михаїл Миханьчук. Митрофорний протоієрей Михаїл Миханьчук призначений Преосвященнійшим Мефодіем благочинним в одне із благочинь Сумської єпархії УПЦ Київського Патріархату.»
Таким чином формується суспільна думка, ніби секретар Конотопсько-Глухівської єпархії Української Православної Церкви добровільно перейшов до Київського Патріархату.
Після появи даної інформації до мене як до правлячого архієрея стали звертатись представники ЗМІ та вірячи з проханням прокоментувати ситуацію.
Доводжу до відома, що громадянин Миханчук М. ніколи не займав посади секретаря Конотопської єпархії, яка за ієрархією є однією із ключових. Більше того, називати його митрофорним протоієреєм нема ніякої підстави: рішенням Священного Синоду УПЦ від 22 листопада 2008 року заборонений у служінні клірик Конотопської єпархії Миханчук М. позбавлений священного сану.
Розповсюджено інформацію, яка дискредитує кліриків канонічної Православної Церкви. До самопроголошеного патріархату прийшов звичайний громадянин, який майже рік не має ніякого відношення до кліру Конотопської єпархії. Прес-центром Сумської єпархії КП завідомо замовчено інформацію про те, що Миханчук М. за аморальну поведінку був позбавлений священного сану. Завідомо – бо інформація про позбавлення сану була надрукована на офіційному сайті Української Православної Церкви і залишається відкритою для доступу. Таким чином, придумавши Миханчукові М. солідну посаду і звання, представники Сумської єпархії КП ввели вірян в повну оману.
Вважаю недопустимим використовувати неперевірені і розповсюджувати брехливі факти. За той час, відколи я призначений керуючим Конотопсько-Глухівською єпархією, чотирьох священників за тяжкі гріхи позбавлено сану. Але не було жодного випадку, щоб клірик нашої єпархії перейшов до розкольників.
Архієпископ Конотопський і Глухівський Лука
Пресс-служба єпархії