Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

02.10.2009. КИЇВ. Пам’яті отця Михаїла Шувара

26 вересня у місті Пескара (Італія) на 51 –му році життя упокоївся митрофорний протоієрей Михаїл Шувар. Отець Михаїл народився 26.02.1958. у селі Бовшів Галицького району Івано – Франківської області, в сім’ї робітників. У 1977 році закінчив культосвітнє училище у місті Теребовля. Після демобілізації з лав Радянської Армії, у 1980 – 81 роках працював художнім керівником у Галицькому районному відділі культури. У серпні 1981 року вступив до Ленінградської духовної семінарії, яку закінчив у 1983 році. В тому ж році був зарахований на перший курс Ленінградської духовної академії. 4 грудня 1983 року, на свято Введення у храм Пресвятої Богородиці Михаїла Шувара було висвячено на диякона архієпископом Виборгським Кирилом (тепер Святійший Патріарх Московський і всієї Русі), а 25 грудня того ж року , архієпископом Тихвінським Мелітоном- в сан пресвітера. У 1988 році священик Михаїл Шувар закінчив Ленінградську духовну академію та захистив кандидатську дисертацію про гоніння на християн у Римській імперії в часи правління імператора Декія Трояна. Згодом був направлений на служіння у храм Покрови Пресвятої Богородиці села Бабухів Рогатинського району Івано – Франківської області. У 1989 році отець Михаїл розпочав будівництво православного храму у селі Конюшки. У вересні того ж року греко – католиками було захоплено новозбудований храм у селі Конюшки, а у в квітні 1990 року Свято – Покровську церкву у селі Бабухів. Православна громада яка опинилась на вулиці, спочатку молилася у нашвидкоруч збудованій дерев’яній каплиці. А у 1993 році отець Михаїл розпочав будівництво нового Свято – Михайлівського православного храму у селі Конюшки. Починаючи з 1990 року, отець Михаїл Шувар, разом з братом Володимиром, були найактивнішими помічниками архієпископа Івано – Франківського і Коломийського Феодосія (Дикуна), який очолював Комітет захисту Православ’я у Галичині. У 1991 році, в результаті тривалих дій протесту та голодування ,які проводила під керівництвом отця Михаїла, громада Свято – Воскресенського кафедрального собору міста Івано – Франківська, захопленного греко – католиками, влада змушена була передати православній громаді колишнє приміщення дитячого садка. Згодом у ньому було облаштовано Свято – Преображенський молитовний будинок , який виконував функції кафедрального собору єпархії. У 1991 – 97 роках отець Михаїл був настоятелем Свято – Преображенського молитовного будинку та продовжував будівництво храму у селі Конюшки. 23 червня 1992 року, під час штурму членами радикальних угруповань Івано – Франківського єпархіального управління, зазнав важких тілесних ушкоджень, після чого тривалий час лікувався стаціонарно. З 1992 по 1999 рік був секретарем Івано – Франківського єпархіального управління. У 1994 році протоієрея Михаїла Шувара було нагороджено хрестом з прикрасами, а у 1996 році – митрою. Був удостоєний також орденів УПЦ Рівноапостольного князя Володимира ІІІ та ІІ ступенів.
З 15 січня 2007 року отець Михаїл був призначений настоятелем парафії Різдва Пресвятої Богородиці у місті Пескара (Італія). За два роки самовідданого служіння серед української діаспори в Італії , отець Михаїл створив кілька православних громад, зокрема у місті Пескара, де його паства налічувала близько 200 осіб. Отець Михаїл виховав чотирьох дітей. Син Володимир навчається у Санкт – Петербузській духовній семінарії
4 жовтня о 9.00 ранку у Свято – Михайлівському храмі села Конюшки Рогатинського району Івано – Франківської області розпочнеться Божественна Літургія яку очолить єпископ Івано – Франківський і Коломийський Пантелеімон, після якої відбудеться похорон протоієрея Михаїла.