Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

23.09.2009. ПОЛТАВА. Музей Полтавської битви відзначив столітній ювілей

Напередодні дня визволення міста від німецько-фашистських загарбників 21 вересня в Державному історико-культурному заповіднику «Поле Полтавської битви» відбулись урочисті збори з нагоди 100 річного ювілею музею Полтавської битви. Цей музей став одним із перших стаціонарних музеїв міста історії Полтавської битви, відкритий в червні 1909 року за ініціативи відомого краєзнавця і викладача історії Полтавського кадетського корпусу І.Павловського. В 1981 році музей і комплекс пам’ятників, пов’язаних з Полтавською битвою, оголошено державним історико-культурним заповідником «Поле Полтавської битви», загальною площею 771,5 га. На даній території розташовано 4 стародавніх поселення та понад 30 курганів скіфської доби, окрім Полтавської битви відбулась битва 1399 року князя Вітовта з татарськими ордами ханів Едигея і Темір-Кутлуя та битва полтавського полковника М.Пушкаря з гетьманськими загонами І.Виговського.
В зборах взяли участь голова обласної ради Олександр Удовиченко, міський голова Андрій Матковський, народний депутат України Олексій Лелюк та за благословенням архієпископа Полтавського і Миргородського Филипа, настоятель Серафимівського храму протоієрей Михаїл Волощук.
Міський голова Андрій Матковський, вітаючи колектив закладу, акцентував на тому, що сьогодні музей розширює свої можливості, завдяки багатій і науково вивіреній експозиції стає все цікавішим і привабливішим для численних відвідувачів.
Сприяла цьому увага міської влади – до 300-ліття Полтавської битви реконструйовано споруду першого музею, облаштовано залу «Козацька держава». На століття Андрій Матковський вручив директору заповідника Наталії Білан чек на 50 тисяч гривень.
Голова обласної ради Олександр Удовиченко, який теж завітав у гості, обіцяв і надалі підтримувати ініціативи міської влади щодо оновлення заповідника. До вітань приєднався також.
Після привітань можновладців з словами поздоровлень до присутніх звернувся протоієрей Михаїл Волощук. Після виступу отець Михаїл вручив благословенні архієрейські грамоти з нагоди 300-річчя Полтавської битви працівникам музею.