Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

20.08.2009. ФЕОДОСІЯ. Місто може втратити унікальні середньовічні вірменські храми

У Феодосії стан храмів Архангелів Гавриїла і Михаїла і Святого Георгія, які належать Вірменській Апостольській Церкві, викликає серйозне занепокоєння у Республіканського комітету Криму у справах релігій. Як передає УНІАН, на прес-конференції в Сімферополі голова комітету Володимир Маліборський сказав: «Ми можемо втратити унікальні пам`ятки».
Вірменські храми Архангелів Гавриїла і Михаїла, Святого Георгія, Святого Сергія були передані одній із зареєстрованих у Феодосії громад. Два з них перебувають в аварійному стані. «На жаль, минуло вже більш як 15 років, тільки є деякі зрушення з приведення у більш-менш нормальний стан храму Сергія, де могила Айвазовського, а два інших перебувають просто в аварійному стані. З кожним роком ситуація погіршується», – сказав В. Маліборський.
Він наголосив, що не бачить «потенціалу з боку релігійної громади» для конкретних кроків з відновлення цих середньовічних храмів. При цьому в кризовий період не доводиться розраховувати й на бюджетні кошти.
В. Маліборський повідомив, що Міністерству культури і туризму України, в структурі якого є орган з охорони культурної спадщини, направлено звернення з проханням передбачити на 2010 рік «бодай якісь кошти» на проведення консервацій них робіт. «Аби бодай припинити руйнування (пам`яток)», – сказав голова кримського Комітету у справах релігій.

religions.unian.net