Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

17.08.2009. ВІННИЦЯ. На Іосафатовій долині відбувся багатотисячний Хресний хід

15 серпня на Іосафатовій долині, або «Долині Хрестів», як ще називають цю місцевість поблизу с. Голинченці Шаргородського району відбувся Хресний хід, в якому прийняли участь близько 10 тисяч прочан з Вінницької, Хмельницької, Житомирської, Київської областей та з інших куточків України.
«Христа славте, хрести ставте» — ці слова Божої Матері, котра промовила їх 86 років тому, явившись місцевому пастуху, закликають віруючих людей виконувати Її наказ, незважаючи на різні труднощі. У буремні 20-ті роки минулого століття на долині були встановлені десятки тисяч хрестів, знищені згодом безбожною владою. Лише на початку нового століття традиція була відновлена і напередодні Хресного ходу на Іосафатовій долині було встановлено майже тисячу хрестів.
Цьогорічний Хресний хід очолили архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон та єпископ Шепетівський і Славутський Володимир. Разом з віруючим народом архієреї пройшли пильним шляхом від Свято-Димитрівського храму с. Голинчинці до Іосафатової долини. Обоє архіпастирів звернулися зі словом повчання до народу.
Зі словами вітання виступив й представник обласної влади керівник відділу у справах релігій Вінницької ОДА Ігор Салецький. Він зачитав розпорядження голови обласної адміністрації Олександра Домбровського про виділення Шаргородському чоловічому монастирю, якому належить Іосафатова долина, 9-ти гектарів землі навколо долини в довгострокове безоплатне користування. Відтепер, як зазначив архієпископ Симеон, монастир має законні підстави для будівництва на місці явлення Божої Матері чернечого скиту. Представник влади вручив також грамоти від голови облдержадміністрації та голови обласної ради настоятелю Шаргородського Свято-Миколаївського чоловічого монастиря архімандриту Кіпріану (Корпанюку) та настоятелю голинчинської парафії протоієрею Срегію Гурмачу за внесок в розбудову духовності і моралі у регіоні.
Після Божественної Літургії, Причастя та слів привітання від архієреїв та гостей паломники, які прибули на Іосафатову долину, мали змогу підкріпити свої сили трапезою, приготованою для них трудами братії Шаргородського монастиря, сестер Браїлівської обителі, парафіян сіл Голинченці та Зведеденівка.

Прес-служба Вінницької єпархії.