Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.07.2009. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. На Волині забудовники можуть знищити унікальну 600-річну синагогу

Під час розкопок археологи знайшли фрагменти стін, підлоги, колон та фундаментів великої будівлі, орієнтовно XIV – почату XV століття. За попередніми висновками, це древня синагога. Її унікальність полягає насамперед в тому, що вона збудована за часів литовського правління на Волині. Чогось схожого в області не знаходили впродовж останніх 10-15 років.
За словами керівника археологічної служби Волині Інституту археології НАН України Олексія Златогорського, старовинну археологічну знахідку на вулиці Драгоманова у Володимирі-Волинському може знищити елітна забудова. Адже розкопки проводять у центрі княжого граду, де, як інформує видання «Сім’я і дім», приватна фірма планує збудувати комплекс елітних багатоповерхівок.
З XII ст. місто стало важливим єврейським центром. Більшість євреїв, які мешкали в місті, були купцями. Володимир відвідували і єврейські торговці з Німеччини. В архіві міста збережені листи єврейських купців міста. Загалом єврейська громада у місті офіційно була заснована у XVI століття. У 1527 році євреї вже виплачували місцевий податок. 1552 року з 243 будинків навколо міської фортеці 22 були єврейськими.
РІСУ