Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.07.2009. ЛУЦЬК. Освячено один з найбільших храмів єпархії

18 липня, в день пам’яті перенесення мощей преподобного Сергія Радонезького керуючий Волинською єпархією митрополит Луцький і Волинський Ніфонт на запрошення настоятеля Свято-Хресто-Воздвиженського храму секретаря Волинського єпархіального управління протоієрея Миколая Бондарука звершив чин освячення новозбудованого храму. У вітальному слові отець Миколай згадав історію храму: «1000-літній ювілей Хрещення Русі у 1988 році сколихнув усю державу. У 1990 році колишні парафіяни Свято-Хресто-Воздвиженського храму, вирішили відродити свою святиню. Нову церкву взялися зводити на новому місці, бо на старому уже можливості не було. Заснована громада свого приміщення не мала, служби проходили під відкритим небом. Тому спочатку звели тимчасовий храм, а у 1996 р. ви, владико, освятили фундамент нового храму, було встановлено хрест на місці майбутнього престолу, та закладено капсули в пам’ять початку будівництва. Громада отримала благословення будувати храм двоповерховий: верхньому залишили історичне найменування – Воздвиження Честного Хреста Господнього, нижній назвали на честь святого праведного Іоанна Кронштадтського на згадку його допомоги у будівництві попереднього храму і іншу його благодійність на Волині. Увійдіть владико у цей храм, освятіть його і помоліться, щоб Господь молитвами святого праведного Іоанна Крондштадського завжди нас оберігав від усякого зла.».
Під час освячення митрополиту співслужили п’ятдесят п’ять священнослужителів. Богослужіння співав хор студентів Волинської Духовної семінарії під керуванням протоієрея Петра Муляра та місцевий хор. Після освячення владика Ніфонт у своєму слові розповів історію народження храму, як святині і життя християнина в лоні Православної Церкви. На згадку про величну подію владика подарував парафіянам ікону Пресвятої Богородиці, привезену з Єрусалиму. За старання на благо Волинської єпархії УПЦ настоятель храм з рук архіпастиря отримав високу церковну нагороду від імені Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира митрополита Київського і всієї України орден преподобного Іллі Муромця 2-го ступеня. Такий же орден отримав і благодійник будівництва підприємець Микола Линник. Владика грамотами Блаженішого та особистим відмітив інших благодійників храму.
У своєму слові митрополит зауважив, що під час освячення цього храму молилися гості зі Святої Землі. « Сьогодні воістину історична подія, тому що освячено один з найбільших і найпрекрасніших храмів єпархії. Всю цю красу ви бачите перед собою. Сьогодні в наших серцях подвійна радість, тому що з нами молилися двоє людей зі Святої Землі з міста Віфлиєма. Кожного разу, коли ми буваємо на Святій Землі ми з ними зустрічаємось у Віфлиємі і радісно, що вони сьогодні нам привези частинку Святої Землі своєю присутністю».
Богослужіння очолив благочинний Луцької округи протоієрей Никанор Шимко. Після прочитання Євангелія проповідь виголосив митрофорний протоієрей Валентин Негода. Батюшка розповів історію виникнення храму в Старому і Новому Завітах.
Під час хресного ходу усіх присутніх окропили водою. За Літургією молилося біля півтори тисячі людей. На згадку про подію настоятель подарував священикам буклет з історією храму, а прихожанам іконки.
Запис богослужіння звершили режисери та оператори Волинського обласного державного телебачення. Богослужіння буде транслюватися 16 серпня, у неділю, з повтором 27 вересня, в день престольного свята. Коментувати освячення буде митрополит Луцький і Волинський Ніфонт.
Прес-служба єпархії