Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.07.2009. КИЇВ. Голова УАПЦ Мефодій: „Ми очікуємо, що візит Святішого Патріарха Кирила до України допоможе нам на новому рівні продовжити діалог про майбутнє Української Церкви”

20 липня, на ресурсі Уніан-релігії було оприлюднено заяву голови Української автокефальної православної церкви митрополита Мефодія (Кудрякова) до священнослужителів та віруючих УАПЦ з приводу візиту до України Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.
У заяві насамперед наголошується, що священноначалля УАПЦ поважає «бажання та право священноначалля й вірних цієї Церкви запросити до України Святійшого Патріарха Московського та розділити з ним радість молитви та спілкування». Відтак Українська Автокефальна Православна Церква закликає священство та вірних Церкви «з розумінням та толерантністю поставитися до високого церковного гостя, який подорожуватиме Україною». «Будьмо гостинними! — звертається до вірних митрополит Мефодій. — Утримаймося від будь-яких дій, що зможуть порушити крихкий конфесійний мир в Україні».
Як ідеться в заяві, єпископат, священство та вірні УАПЦ покладають надію на цей візит Святійшого Патріарха Кирила і моляться, аби «проща до святої київської землі стала для нового Предстоятеля Руської Церкви точкою відліку для вироблення нової — вільної від ідеологічних стереотипів — позиції Московського Патріархату стосовно українського церковного питання».
«Ми глибоко шануємо Блаженнішого Митрополита Володимира, — зазначає митрополит Мефодій, — цінуємо його самовіддану працю з улікування церковного розділення та завжди пам’ятаємо слова блаженної пам’яті патріарха Мстислава до повноти УАПЦ: «якщо Ви бажаєте незалежності та єдності Української Церкви, то ведіть переговори з митрополитом Володимиром».
Водночас керівництво УАПЦ висловлює впевненість, що подолання розділення стане можливим тоді, коли буде відкинуто тлумачення єдності Церкви виключно в адміністративному аспекті, коли настане розуміння того, що «повна канонічна незалежність — це не розділення православних народів України та Росії, а, навпаки, оптимальний спосіб об’єднання усіх православних християн України довкола спільної Євхаристійної Чаші».
Звертаючись до Руської Православної Церкви та російського суспільства в цілому із закликом до діалогу та поваги до нашого культурного, церковного та державного суверенітету, митрополит Мефодій побіжно зазначає, що «Українська Церква є прямою та безпосередньою спадкоємницею Церкви Київської Русі… Ми живемо у власній державі — державі, яка була дарована нам Самим Богом, оскільки ми отримали її як дар, мирним безкровним шляхом. Це, і багато інших чинників свідчить про те, що наше прагнення повної канонічної незалежності — не наша примха або вияв владолюбства, а законне бажання, що цілком відповідає канонічній традиції Церкви».
«Ми не прагнемо, аби наша церковна незалежність принизила велич Російської Церкви, — наголошується в зверненні. — Автокефалія не є для нас синонімом відомого гасла М.Хвильового «геть від Москви!» Ми не розглядаємо автокефалію як інститут розділення або відокремлення. Ми прагнемо єдності. Ми бажаємо, аби канонічно визнана православним світом єдина Помісна Православна Церква стала для нашого народу тим священним осереддям, довкола якого об’єднається Правобережна та Лівобережна Україна».
Церква та її ієрархи мають стояти осторонь політичних процесів, — переконаний очільник УАПЦ. Тому, на думку владики Мефодія, об’єднати православних християн України в XXI столітті зможе лише Помісна Церква — рівноправна Церква-Сестра у родині Помісних Православних Церков.
Понад третина православних парафій в Україні сьогодні належать до УПЦ Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви. Це близько п’яти з половиною тисяч парафій. І хоча наразі ці церкви не визнано православним світом, процес зростання незалежного Українського Православ’я не спиняється. «Ігнорувати позицію цих спільнот, робити вигляд, що нас не існує або що наше існування обумовлене міфічною підтримкою держави або політичних сил, можна лише свідомо не бажаючи бачити життя таким, яким воно є», — зазначає митрополит.
«За таких умов ми не маємо морального права відкладати діалог та об’єднання на майбутн, — йдеться в заяві. — Процес консолідації Українського Православ’я має розпочатися негайно. Інакше кожен із нас нестиме відповідальність за те, що на межі тисячоліть через розділення Православної Церкви Україна втратила свою православну ідентичність».
Україна стомилася від церковних розділень та боротьби амбіцій. Сьогодні надійшов час об’єднати зусилля для того, щоб Україна залишилася країною з православною культурною традицією. «Ми очікуємо, що візит Святішого Патріарха Кирила до України допоможе нам на новому рівні продовжити діалог про майбутнє Української Церкви. Сподіваємося, що цей візит сприятиме діалогу та об’єднанню Українського Православ’я. Вбачаючи у Святішому Кирилі постать, що має суттєвий виплив на сучасне російське суспільство, ми сподіваємося, що він сприятиме нашим народам звільнитися від ідеологічних упереджень та розбудовувати стосунки на ґрунті взаємоповаги», — підсумовує митрополит Мефодій.