Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.07.2009. БІЛОГОРОДКА. (КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ), Владика Николай звершив першу Божественну Літургію перед хресною ходою чудотворної ікони

За благословенням Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Володимира, Митрополита Кмївського і всієї України до села Білогородка Києво -Святошинського району прибула чудотворна ікона Божої Матері «Призри на смирення» з Київського Свято-Введенського монастиря і прямує до Свято-Богородичного Різоположенчеського чоловічого монастиря, розташованого в селі Томашівка Фастівського району Київської області.
В день свята дванадцяти Апостолів Христових і прибуття хресною ходою чудотворної ікони, архієпископ Білогородський Николай звершив Божественну Літургію в Свято- Михайлівському храмі. Архіпастирю співслужило духовенство:Введенського монастиря, Білоцеркіівської, Кіровоградської єпархій. Також за Літургією молилися голова Білогородської сільської ради Микола Абрамчук, дирректор Білогородської школи №1 Микола Мазур, парафіяни Свято — Михайлівського храму та учасники хресної ходи. Після Божественної Літургії всі охочі прикластися до чудотворного образу святині.
Як повідомив настоятель Свято-Введенського монастиря архимандрит Даміан: « уже девятий рік підряд чудотворна ікона «Призри на смирення» йде хресною ходою із чоловічого монастиря. Раніше з іконою виходили із Софіївської Борщагівки. Нині в селищі Білогородка є архієпископ Білогородський Николай то вирішили після Божественної Літургії розпочинати хресний хід із Свято-Смхайлівського храму. Ікона хресною ходою прямує до Свято-Богородичного Різоположенчеського чоловічого монастиря. Хресний хід із чудотворною іконою зупиниться в селах Лука, Музичі, Лишня, Ясногородка, Бишів, Томашівка, де бажаючі зуміють приклонитися до образу. В монастирі образ перебуватиме із 13 по 18 ипня, де 15 дипня вібулеться пристольне свято до дня памяті преподобної Великої Княгині Єлісавети Феодорівни». Пісдя Літургії учасники хресної відвідали ухи із польової кухні, звареної біля храму та разом із владикою Николаєм рушили до місця де в селищі Білогородка протягом багато столітть на горі височіла красива церква на честь Дванадцяти Апостолів. Далі хід рушив за запланованим маршрутом.
Влітку 1993 року, настоятель Введенської громади ігумен Даміан звернув увагу на потемнілі фарби ікони, що містилася в дерев’яній рамі під склом. Для визначення причин зміни шару фарб запросили реставраторів Але вдень пам’яті преподобного Серафима Саровського, коли рама зі склом була знята, присутні побачили, що тональність фарб на іконі не змінилася, а на склі зі зворотного боку з’явився чудесний сріблястий відбиток, що був точною копією силуетів Богоматері й Немовляти.
В результаті досліджень київських учених було встановлено, що світло-сірого кольору відбиток на склі органічного походження і є нерукотворним відображенням Богоматері й Немовляти, який на темному тлі виглядає негативом, а на білому — позитивом.
Скло з відображенням було встановлено в кіоті поруч із іконою.
Від самої ікони й від нерукотворного її відбитка на склі стали відбуватися зцілення.
22 листопада 1995 року Священний Синод Української Православної Церкви постановив вважати Київську ікону Божої Матері «Призри на смирення» чудотворною, зі святкуванням в її честь 29 вересня. Щороку 1 серпня у Свято-Введенському чоловічому монастирі урочисто відзначають день явлення чуда — нерукотворного відбитка на склі.
Уперше святиня з’явилася в 1420 році заради утішання жителів Пскова під час великого голоду. Ікона зберігалася у Пскові, припускають, що чудотворний образ загинув під час стихійного лиха. До нас дійшли два списки цієї ікони. Один перебуває в Київському Флорівському Вознесенському жіночому монастирі, другий прикрашає головний храм у Київському Свято-Введенському чоловічому монастирі.
Уже кілька років тут підтримують добру традицію: чудотворну ікону Божої Матері «Призри на смирення» на прохання віруючих і за благословенням священноначалля вивозять у єпархії для молитовного поклоніння, а до монастиря привозять інші чудотворні ікони (Почаївську, Касперівську, Боянську та інші).