Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.07.2009. ВІННИЦЯ. Розпочав свою роботу православний дитячий табір «Чадо»

Досягла свого екватору чергова зміна літнього дитячого табору «Чадо», який минулого тижня з благословення Вінницького і Могилів-Подільського Симеона розпочав свою роботу на базі ЗОШ №31 обласного центру.
Три загони, на які розділений табір, — «Мурахи». «Жайворонки» та «Соколята» мають свій герб, прапор та відповідний колір футболки – червоний, зелений або синій. За традицією загони у «Чаді» називаються «сімейками» і складаються з дітей різного віку – від семи до чотирнадцяти років. В кожній сім’ї діє правило: старші відповідають за молодших, а молодші слухаються старших. Окрім цього мешканці табору – давні друзі. Деякі з них відпочивають у таборі «Чадо» вже шостий рік поспіль, тобто з часу його заснування. Тому значки з іменами, які носять «чадівці», потрібні їм не для знайомства, а для поповнення колекції та на пам’ять про чергову зустріч з рідним табором.
Що ж так подобається дітям у таборі «Чаді», що для його організації вже навіть не потрібна реклама – діти збираються буквально за тиждень без жодних оголошень? Як розповідають у анкетах самі «чадівці», їм подобаються різноманітні конкурси, серед яких беззаперечне лідерство належить таким як «Ну-мо, хлопці» та «Ну-мо, дівчата». Новинкою ж цього року став театральний конкурс. Акторським талантам, які мали змогу продемонструвати всі діти, могли позаздрити й професійні актори.
Окрім розважальних заходів у таборі «Чадо» проводиться багато духовної роботи. Це бесіди на духовні теми, відвідання храмів, обов’язкові розповіді про житія святих під час трапези, вивчення духовних піснеспівів та молитв.
За традицією у таборі проводиться ярмарок, на якому батьки і гості купують різні предмети та витвори мистецтва, виготовлені руками дітей. Гроші від цього ярмарку йдуть на виготовлення великого дерев’яного хреста, який діти встановлюють на місці явлення Пресвятої Богородиці на Іосафатовій долині, що поблизу с. Голинченці Шаргородського району.
Багато з перелічених заходів вже відбулися під час цьогорічної табірної зміни, багато ще має пройти до її завершення. Головне, що кожен день для дітей у «Чаді» наповнений радістю. Про те, щоб вони ані хвилини не сумували піклуються організатори табору – Вінницьке єпархіальне управління та обласна асоціація православних педагогів, голова якої директор ЗОШ№31 О.П. Гресько є також і директором табору «Чадо». Під його керівництвом та стараннями вихователів та вожатих життя у таборі вирує і обіцяє ще багато приємних сюрпризів його маленьким мешканцям.
Протодиякон Владислав Демченко, Богдан Бондар.