Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.07.2009. ЧЕРНІГІВ. Віднайдено вхід до печери преподобного Антонія Печерського

Група археологів під керівництвом завідуючого відділом наукових досліджень печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» 8 липня віднайшла вхід до печери преподобного Антонія, яка знаходиться в місті Любечів. За словами керівника розкопок, 1692 року невідомий монах в Любечі викопав печеру над Дніпром в пам’ять про Антонія Печерського. 1920 року цю печеру зруйнували. До моменту приїзду археологів на цьому місці височів пагорб, який заріс травою.
Для визначення місця розташування печер, виритих невідомим монахом, археологи використали старі фотографії та свідчення старожилів. За інформацією Відділу культури і туризму Чернігівської ОДА, на сьогодні розкопано тільки вхід у печеру, зроблений з цегли, розміром 2 м. на 90 см. При вході до печери археологи знайшли рештки вазонів, які використовувалися для вирощування квітів.
Як зазначив завідуючий відділом наукових досліджень печер та пам’яток археології заповідника «Чернігів стародавній», за переказами у цій печері знаходилася старовинна каплиця.

cult.gov.ua