Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.07.2009. ЛЬВІВ. Експозиція старовинних хрестів як доповнення до іншої виставки перетворилася у самостійний захід

У львівському Музеї народної архітектури та побуту нещодавно завершилася виставка різьблених дерев’яних розп’ять та кованих хрестів XVIІI — поч. ХХ ст. Виставка, за словами завідувача наукового фондового відділу Музею народної архітектури і побуту у Львові Руслана Сірого, насправді була суцільною імпровізацією. Поставши первісно як доповнення до виставки макетів давніх дерев’яних церков авторства Михайла Яськовича, вона перетворилась на самостійну експозицію, — розповідає позаштатний кореспондент РІСУ Данута Наугольник.
«Виставка дала змогу розширити простір бачення українського сакрального сницарства, пізнати світогляд «українського простору», майстерно втілений в архітектурі та малих різьблених формах», — говорить Руслан Сірий.
Більшість експонатів, представлених на виставці, походить з Львівщини і датується XVIІI — поч. ХХ ст. Автори їх здебільшого невідомі, а самі хрести ще чекають на свого дослідника.
Експозиція створена таким чином, що етнографічні райони, з яких походять металеві ковані хрести, відповідають етнографічному районуванню храмів, представлених у макетах.
Інтер’єр сакральних пам’яток репрезентують на виставці різьблені дерев’яні розп’яття. Такі собі мовчазні свідки історії, вони яскраво відображають рівень народної майстерності та універсальність дерева як одного з найдавніших та найулюбленіших матеріалів сакрального будівництва.
Технологія виготовлення дерев’яного розп’яття та його оздоблення загалом не відрізнялись від створення ікони. Вирізану скульптуру майстри ґрунтували сумішшю крейди, меду, клею, наклеювали тканину, промочену ґрунтом, на яку накладали позолоту та фарбували. Здебільшого для виготовлення скульптур використовували липу, тополю та бук.
Надалі матеріали експозиції будуть зберігатися у фондах Музею народної архітектури та побуту.

РІСУ