Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.07.2009. КИЇВ. Україну відвідав глава тибетської буддійської традиції Карма Каг‘ю Кармапа XVII Трінле Тхає Дордже

Минулого тижня Кармапа XVII Трінле Тхає Дордже відвідав буддійські центри Харкова, Дніпропетровська та Запоріжжя. Неподалік Харкова Г’ялва Кармапа дав традиційне буддійське Посвячення Будди Безмежного Світла та Обітницю Бодхісаттви. Про це РІСУ повідомив прес-секретар Релігійного центру Українського Об’єднання буддистів лінії Карма Каг ’ю Ярослав Гордієвич.
Під час візиту Кармапу XVII супроводжували тибетські лами: Нендо Тенам Рінпоче, секретар Кармапи XVI Цультрім Намг’ял, Пасанг Вайби, Карма Вангду та перший європейський лама Оле Нідал.
Зустріч Кармапи ХVII з буддистами Дніпропетровська, Запоріжжя та Харкова проходила в формі презентацій роботи буддійських центрів, як зразку підтримки буддизму в Україні та розвитку буддійських центрів Карма Кагью, заснованих Ламою Оле Нідалом. Була представлена багаторічна робота європейського лами та його учнів.
Неподалік від Харкова Г’ялва Кармапа дав традиційне буддійське Посвяченна Будди Безмежного Світла та Обітницю Бодхісаттви більше ніж 2000 буддистам з України, Росії, Словаччини, Болгарії, Чехії, Німеччини, Латвії, Литви та Польщі.
«Для практикуючих буддистів кожна зустріч з учителем дуже важлива. Вона має особливе значення для практики медитації та розвитку таких чеснот як співчуття, відкритість, радісне зусилля, щедрість. Адже для нас вчитель чи Лама представляє Будду – стан ума, потенціал, який ми прагнемо в собі відкрити», –зазначив Томаш Фрідман, Президент Релігійного центру українського об’єднання традиції Карма Кагью тибетського буддизму в Україні.
Довідка від Релігійного центру Українського Об’єднання буддистів лінії Карма Каг’ю:
За неофіційними даними в Україні нараховується близько 20 тисяч буддистів різних напрямків. Частина з них походить з традиційних буддійських країн, таких як В’єтнам, Китай тощо. Але велика кількість буддистів України – українці. Саме вони складають найбільшу буддійську організацію країни – Релігійний центр Українського Об’єднання буддистів лінії Карма Каг’ю, який об’єднує 15 буддійських центрів та груп.
Г’ялва Кармапа – глава традиції Карма Каг’ю, яка належить до одного з чотирьох основних напрямків тибетського буддизму Ваджраяни, традиція була започаткована в XI столітті. Для тибетців Кармапа – „Дорогоцінність, що виконує побажання”, західні буддисти бачать в ньому передусім Вчителя, який передає учням позачасові повчання щодо пізнання власного ума. За пророцтвом Будди Шак’ямуні, саме Кармапа згодом стане шостим Буддою нашої історичної епохи.
Кармапа був першим практиком Тибету, який започаткував традицію свідомого переродження. За цією традицією, після закінчення життя в одній фізичній формі, Кармапа свідомо перевтілюється у нове тіло, щоби допомагати людям на шляху до досягнення стану Пробудження. Лінія Кармап безперервно триває з XII століття.
Г’ялва Кармапа вже вдруге відвідує Україну на запрошення своїх учнів. Перший його візит відбувся в 2005 році, тоді він зустрічався зі своїми учнями в Національному палаці «Україна» в столиці. Резиденція Г’ялва Кармапи розташована в Калімпонгу, Індія.

www.buddhism.org.ua