Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.07.2009. УЖГОРОД. Відбувся третій випуск Богословської Академії

За благословенням Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України відбувся третій випуск магістрів та бакалаврів Ужгородської Української Богословської Академії імені святих Кирила і Мефодія.
В Академічному храмі святих рівноапостольних Кирила і Мефодія відбулась Божественна літургія, яку очолив настоятель Грушівського Свято-Михайлівського чоловічого монастиря архімандрит Стратонік (Легач).
Після закінчення Літургії, в Свято-Миколаївському актовому залі Академії відбулись урочистості з нагоди чергового випуску 2009 року. У вступному слові ректор, професор, протоієрей Віктор Бедь передав благословення та вітання до всіх присутніх від імені Предстоятеля Української Православної Церкви, в якому Його Блаженство зокрема сказали: «Сьогодні, як ніколи, наша Церква має потребу в освічених та мудрих пастирях-богословах, які повинні своїми знаннями, вчинками і життям свідчити та доносити до вірників Церкви і тих, що знаходяться за її межами, істинне знання, яке ми отримали через Спасителя Нашого Ісуса Христа. Нехай Господь благословить вас і всі ваші добрі починання на ниві богословської освіти та служіння Богу в славу Святої Трійці та Матері Церкви».
Отець-ректор також передав вітання випускникам, що надійшли від архієпископа Волоколамського Іларіона, Голови відділу зовнішньо-церковних зв’язків РПЦ, архієпископа Костромського і Галичського Олександра, Голови відділу у справах молоді РПЦ, архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Гурія, Голови Синодального відділу УПЦ у справах молоді, архієпископа Бориспільського Антонія, вікарія Київської Митрополії, Голови Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ, ректора Київської Духовної Академії і Семінарії, єпископа Переяслав-Хмельницького Олександра, вікарія Київської Митрополії, єпископа Сєвєродонецького і Старобільського Агапіта, єпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора.
Продовжуючи свій виступ доктор філософії, професор, протоієрей Віктор Бедь зупинився на досягненнях Академії за сім років її діяльності та доповів про те, що цьогорічними її випускниками, за денною та заочною формами навчання стали шістнадцять магістрів та шість бакалаврів, серед яких представники не тільки України, але і братніх наших слов’янських держав – Росії та Білорусії. Десятеро з них одночасно здобули і базову вищу світську освіту бакалаврів філософії (спеціалізація «богослов’я»), що досягнуто завдяки створеному, з благословення Блаженнійшого Митрополита Володимира, на базі Академії першого в Україні духовно-навчально-наукового комплексу «Ужгородська Українська Богословська Академія імені святих Кирила і Мефодія – Карпатський університет імені Августина Волошина». А випускники майбутнього року, вже поряд із дипломом про повну вищу духовну освіту, здобудуть і дипломи про повну вищу світську освіту за кваліфікацією магістр богослов’я, викладач вищої школи. Одночасно отець-ректор наголосив на тому, що цьогорічний випуск відбувається в знаменний для всього Православ’я рік, який увійшов в історію Соборним обранням Святійшим Патріархом всія Русі Святійшого Кирила та Соборним підтвердженням Руською Православною Церквою особливого канонічного статусу Української Православної Церкви, як самокерованої в своєму управлінні з правами широкої автономії.
З вітальним словом до професорсько-викладацької корпорації та випускників також звернулись присутні на торжествах ректор Рязанської духовної семінарії РПЦ, протоієрей Микола Сорокін та кандидат технічних наук, доцент Рівненського державного гуманітарного університету Загайкевича Леоніда Володимировича.
Зі словами вдячності до професорсько-викладацької корпорації та отця-ректора звернулись уповноважені представники випускників магістри богослов’я Федір Шутко, ієромонах Пімен (Мацола), Андрій Солодчук та бакалаври богослов’я Антон Деяк, Василь Кризина.
Після урочистого вручення дипломів та нагрудних знаків випускників Академії, ректор, професор, протоієрей Віктор Бедь іще раз від імені професорсько-викладацької корпорації та себе особисто тепло привітав усіх випускників з успішним завершенням навчання та побажав усім випускникам благодаті, миру, наснаги і з гідністю нести звання магістра та бакалавра богослов’я в славу Святої Матері Церкви.

Прес-служба Ужгородської Української Богословської Академії