Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.06.2009. КИЇВ. Юрій Решетніков: «Сьогодні Церкви допомагають українській державі, голова Держкомнацрелігій»

З нагоди змін у керівництві Держкомнацрелігій, у інформагентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція його нового голови Юрія Решетнікова, який розповідав про етнонаціональну і конфесійну політику в Україні за останній період. Сьогодні Церкви дуже активно долучаються до соціальної і благодійної діяльності, виконують великий обсяг роботи, чим допомагають українській державі, повідомив кореспонденту РІСУ Миколі Малусі голова комітету. Завданням Держкомнацрелігій, зауважив Юрій Решетніков, полягає у налагодженні контактів з державними установами та донесення їм інформації про доцільність залучення релігійних громад до виконання державних програм. «Останнім прикладом є круглий стіл у держдепартаменті з виконання покарань, де активну участь взяли Церкви», – підсумував він.
На думку держслужбовця, певним успіхом діяльності комітету можна вважати внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2001 року №1005 «Про використання культових споруд – визначних пам’яток архітектури, які не підлягають передачі у постійне користування релігійним організаціям» – тобто надання Українській Православній Церкві Київського Патріархату Михайлівського Собору та Українській Православній Церкві Успенського Собору Києво-Печерської Лаври у щоденне використання. «Звісно, ініціаторами були УПЦ КП і УПЦ, проте, приймалося рішення через сприяння комітету», – зазначив Ю. Решетніков.
На запитання про загрозу для українського суспільства з боку деструктивних і тоталітарних сект, Юрій Решетніков повідомив, що в українському законодавстві немає поняття секти і, на сьогоднішній день, в Україні не зареєстровано жодної релігійної організації, яка б наносили шкоду національним інтересам держави та здоров’ю людей. «Свідченням цього є те, що за останній час не було порушено кримінальних справ на цьому ґрунті», – підкреслив голова комітету. Водночас Ю. Решетніков звернув увагу на те, що журналісти нехтують такими темами як соціальна, благодійна діяльність релігійних громад ніби через їхню нецікавість, проте шукають надумані «гарячі» факти. «Представникам засобів масової інформації варто бути обережними і делікатними у питаннях національності та релігії, – каже він. – Якщо вам не подобається якась національність або релігійна громада, то це не є підставою, щоб висвітлювати через пресу своє ставлення».
Відповідаючи на запитання кореспондента про наявність релігійної ксенофобії у суспільстві, Юрій Решетніков зазначив наступне: «До нас звертаються представники тих чи інших громад, але джерелом є наявність непорозумінь між ними та представниками органів місцевої влади. З такими проблемами стикаються як УПЦ, так і буддисти».