Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.06.2009. КИЕВ. Вышла в свет монография преподавателя КДА

В вышедшей в свет монографии преподавателя Киевской духовной академии Тараса Анатолиевича Борозенца «Сучасне християнське богослов’я і науково-технічний прогрес». Исследуется тема касается соотношения христианского богословия и научно-технического прогресса. В работе автор дает прогноз возможных перспектив развития христианских конфессий в секуляризованном обществе ХХІ века.

Аннотация:

Борозенець Т.А. Сучасне християнське богослов’я і науково-технічний прогрес. За ред. В.Д. Бондаренко. – К., 2008.
Монографія присвячена дослідженню інтерпретацій досягнень НТП в сучасній християнській теології. В процесі дослідження на основі ґрунтовного опрацювання великої кількості наукових, філософських і богословських джерел розкриваються мета, завдання, методи, тенденції і форми теологічних підходів до розуміння загально-фундаментальних та суспільствознавчих проблем співвідношення релігії та науки; розглядаються тлумачення сучасних досягнень і соціально-гуманітарних наслідків НТП в християнській теології; доводиться дуалістичний характер сучасних богословських інтерпретацій досягнень НТП, що виражається в поєднанні, по-перше, тенденцій модернізму та традиціоналізму, й, по-друге, вихваляння та критицизму; з’ясовуються причини цього дуалізму. Окрему увагу в роботі автор приділів аналізу модерністичної тенденції в католицькій, протестантській і православній теології, на основі чого встановлюється відповідна ступінь модернізації для кожного з основних напрямів християнства. Здійснюється спроба прогнозування перспектив розвитку християнських конфесій в науково-технічному секуляризованому світі ХХІ століття.

Монографія призначена не лише спеціалістам (богословам, філософам, релігієзнавцям, культурологам, політологам), але й усім тим, хто не байдужий до проблем сучасного християнства, науково-технічного прогресу, процесів трансформації релігійної свідомості та перспектив розвитку суспільства в ХХІ ст.

Сайт КДАиС